ACTUEEL

‘Pgb-houders maken ongehinderd snoepreisjes’

De controle op de besteding van het persoonsgebonden budget (pgb) schiet tekort. Dat constateert het NRC Handelsblad op basis van een eigen inventarisatie.

Volgens NRC kunnen pgb-houders ondermeer reisjes naar het buitenland maken. Pgb-houders mogen dertien weken per jaar in het buitenland gebruikmaken van zelf gekozen zorg en begeleiding, maar volgens NRC faalt de controle hierop.

Suriname

Als voorbeeld haalt NRC het bedrijfje BeActive uit Almere aan, dat al zeventien keer naar Suriname is gereisd met kinderen die adhd of autisme hebben. Be-Active betaalt de tickets, het verblijf en de zorg tijdens reis vanuit het pgb. In november staat weer een reis naar Suriname gepland. Tijdens de herfstvakantie kunnen kinderen ook op kosten van het pgb er tussenuit naar Centerparcs of de Ardennen, zo meldt de website van BeActive.

Op de fraudegevoeligheid van het pgb bestaat al geruime tijd kritiek. Fraudezaken krijgen ook uitvoerig aandacht in de media. Zo kwam in 2011 een zaak aan het licht waarbij twee psychiaters voor meer dan duizend 'patiënten' onterecht een uitkering of pgb hadden aangevraagd. Dat leverden ze miljoenen euro's op.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Cora Postema

21 oktober 2013

Ongenuanceerd schieten op PGB-houders is té gemakkelijk en erg éénzijdige journalistiek. Ik zou het mooi vinden als er eens een documentaire wordt gemaakt over dat wat een PGB allemaal oplevert aan geluk en levenskwaliteit. Het levensleed dat wordt voorkomen of is opgelost juist vanwege een PGB. Dat deel is veel groter dan het (soms vermeende) fraude deel.
Zolang nieuws alleen maar nieuws is als het 'slecht' is, zal er voor het geluk a.g.v. een PGB geen aandacht zijn. Jammer!

Anoniem

22 oktober 2013

Vanuit mijn werkplek heb ik weinig ervaring met PGB cliënten , maar zie wel grote verschillen . Zo zie ik cliënten die heel goed omgaan met het geld en dus goedkoper zorg kopen dan als ze residentieel opgenomen zouden worden . Maar ben zeker ook voor een goed controlesysteem ; en dat hoeft niet alleen vanuit de overheid of verzekeraar . Als er al een loket zou zijn waar meldingen van misbruik gemeld kunnen worden waarna er een structuur is hoe zorgvuldig gehandeld wordt, kunnen we veel misbruik uitfilteren . Mijn ervaring in het verleden is dat ik een misbruik meldde bij het zorgkantoor , maar dat het balletje bij ons als aanbieder zou blijven liggen door naar de rechtbank te gaan bij eventuele wanbetaling .
==

Anoniem

22 oktober 2013

Wordt een beetje moe van verhalen over PGB fraude. Zal heus wel gebeuren en moet ook bestreden worden.MAAR wat ik zie aan geld verspilling in instellingen haalt het niet bij PGB fraude,

Cora Postema

22 oktober 2013

Voor de volledigheid....vandaag deze reactie van Per Saldo op het artikel in NRC
http://www.pgb.nl/nieuws-over-het-pgb/nieuws/actueel/snoepreisverhaal-in-nrc-achterhaald

Anoniem

30 oktober 2013

Klopt dit gebeurd heel vaak.. ook stichting aquilae die vorig jaar van ministerie en inspectie moest sluiten en die gewoon doorgaan met haar activiteiten en die gebruiken het pgb geld ook voor vakanties.. in de herfst vakantie waren ze ook weer op vakantie gegaan naar het buitenland.. en bekend is dat ze al jaren frauderen met pgb geld.. wanneer ze nou eens gepakt worden vraag ik me echt af en dat ze vorig jaar juni al moesten en nu nog steeds actief zijn...

Top