ACTUEEL

Huisartsen niet happig op coassistenten AMC

Huisartsen zijn niet meer zo happig op coassistenten van het AMC in Amsterdam. Dat heeft een woordvoerder van het AMC dinsdag gezegd. Zo'n 5 tot 10 huisartsen willen voorlopig geen coassistenten van het AMC in hun praktijk opnemen, totdat duidelijkheid is over de gebeurtenissen in Tuitjenhorn.

Volgens de woordvoerder heeft dit alles te maken met de zelfmoord van een huisarts in die plaats. De huisarts maakte een einde aan zijn leven kort nadat het Openbaar Ministerie (OM) en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) een onderzoek waren begonnen naar zijn handelen bij een euthanasie. Daar was een coassistent van het AMC bij aanwezig.

Melding

De coassistent had grote vragen bij het handelen van de huisarts. Dat heeft ze eerst besproken met de huisarts en vervolgens, toen ze met vragen bleef zitten, gemeld bij haar begeleider van het AMC. Het AMC heeft de IGZ ingelicht, die dan weer het OM ingeschakeld heeft.

Het AMC hamert erop dat de IGZ zo snel mogelijk openheid van zaken moet geven rond het onderzoek naar wat er precies gebeurd is in Tuitjenhorn. Volgens de woordvoerder zijn de huisartsen weigerachtig om coassistenten van het AMC toe te laten in hun praktijk, omdat er nog veel onzekerheid is over wat er precies aan de hand is. "Of ze zijn kwaad over hoe wij gehandeld hebben, dat horen wij ook", aldus de woordvoerder. Volgens hem moet de IGZ zo snel mogelijk de onzekerheid die er nu is, weghalen.

Uitleg

Met een brief aan opleidende huisartsen in de regio probeert de afdeling Huisartsengeneeskunde van het AMC ondertussen de artsen ervan te overtuigen dat ze heeft gedaan wat nodig was. In de brief wordt omschreven dat er, na evaluatie van de situatie, maar één conclusie mogelijk was. ,,Hier was sprake van dermate normoverschrijdend handelen dat we geen andere keus hadden dan het inlichten van de inspectie.''

Dat het AMC geen contact heeft gehad met de betrokken huisarts alvorens de inspectie en het OM in te schakelen, zit huisartsen in de regio dwars. Daarover schrijft het AMC dat het gezien de ernst van de verdenking, gemeend heeft "dat sprake was van dusdanige omstandigheden dat moest worden afgeweken van de gangbare procedure". (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

De Vries

22 oktober 2013

Merkwaardig dat Prof. Smalhout in zijn column in de telegraaf van 19 oktober 2013 meldt dat de co=assistent uit het VU medisch centrum kwam. En dat haar opleidster Nettie Blankenstein heette.
Waarom zou Professor Smalhout dat in miljoenenvoud hebben gescrheven waar hij uiterst conscientieus te werk gaat in de aanloop naar zijn column?
Is hij er soms op uit het Vu mc willens en wetens schade toe te brengen als zoon van een joodse vader die va nature vijandig staan tegenover de van oorsprong Gereformeerde identiteit van het academisch ziekenhuis?
Ik vind dit wel ontzettend merkwaardig. Noch van Skipr.nl noch van Prof. Smalhout kan ik me eigenlijk voorsdtellen datze zich niet goed van de feiten op de hoogte stellen!

Gavi Mensch

22 oktober 2013

Me dunkt dat je geen co-assistenten wilt die voor een onveilige situatie zorgen. Desnoods had de begeleider contact op kunnen nemen met de huisarts. Maar naar een IGZ rennen die in ziekenhuizen zijn werk al helemaal niet goed doet is makkelijker? Ik denk dat patiënten ook een front zouden moeten vormen en de verpleegkundigen. Ik weet dat de familie heel verontwaardigd is over de gang van zaken. Het is natuurlijk te zot voor woorden dat iemand met te weinig kennis van zaken, stof strooit en het dan laat opwaaien. Met macaber resultaat. Ik hoop dat de co-assistent stopt met zijn studie.

Gavi Mensch

22 oktober 2013

Ik zie nu pas de opmerking van meneer de Vries over Smalhout. Dr (het kost me moeite) Smalhout praat heel veel wartaal en zeker in een krant die fout was in de oorlog en nog steeds is. Ik denk dat de religieuze achtergronden er niets mee te maken hebben. Smalhout is net zo min joods als Wilders dat is, maar dit is echt off topic, met excuus. Smalhout kan zich beter bezighouden met zijn dodelijke wapenverzameling. Als verpleegkundige ken ik de soms narcotische achtergrond van narcotiseurs en het kán veel schade aanrichten aan de hersenen. Deze man is een sensatiebeluste niet serieus te nemen aandachtstrekker geworden.

Het verhaal van de huisarts heeft hij iig niet begrepen.


Slaapmaker

23 oktober 2013

@Gavi Mensch
Ikzelf ben anesthesioloog, zoals wij tegenwoordig heten, en geen narcotiseur. Dat zou u als verpleegkundige toch wel moeten weten. Ik betitel u ook niet met een denigrerende koosnaam.
Verder ben ik van mening dat u voorbij gaat aan de waarde die Professor (!) Smalhout voor de anesthesiologie in nedeland heeft gehad en voor de patientveiligheid. Dat is een aspect in de zorg die met name door hem op de kaart is gezet, begonnen met zijn oratie "de dood op tafel".
Nu on topic: botte actie van de opleider uit het AMC en waar blijft de openheid van zaken die een ieder graag wil. Wat kon er nou echt niet door de beugel???

Opzij opzij opzij

23 oktober 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd.
Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog.
Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg.
Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 23-10-2013 14:39.

Top