Finance

Zorgverzekeraar Anno12 niet van start

Zorgverzekeraar Anno12 niet van start

De nieuwe zorgverzekeraar Anno12 gaat toch niet van start. Dat bevestigt initiatiefnemer Rob Adolfsen desgevraagd.

Adolfsen wilde met Anno12 de concurrentie aangaan met grote gevestigde verzekeringen. Hij wilde weer terug naar de basis van het verzekeren: het afdekken van ondraagbare financiële risico's. Ook wilde Anno12 gezond gedrag stimuleren. De verzekerden zouden als lid mede-eigenaar worden en zo meer zeggenschap hebben.

Prijzenslag

De zorgverzekeraar kan nu echter niet van start. De oorzaak: een prijzenslag tussen de gevestigde verzekeraars. Vorige maand maakte DSW bekend de premie te verlagen met 7,50 euro per maand. En vanochtend maakte ook Achmea met een premieverlaging bekend. Volgens Adolfsen komen de grote verzekeraars komend jaar met collectiviteitskorting onder de door VWS vastgestelde rekenpremie uit van 1120 euro.

Beslissing

De beslissing om niet van start te gaan, werd dinsdagochtend genomen. “Met dit soort premies die onder de kostendekkende premie liggen, kunnen wij niet beginnen,” stelt Adolfsen telefonisch. “Dat gaat ons echt niet lukken. Hoe kun je nou minder geld binnenhalen dan je uitgeeft? Dat zou onze toezichthouder niet accepteren.”

Geen filantropie

Adolfsen stelt dat de gevestigde verzekeraars de hoge winsten uit het verleden nu teruggeven via een prijzenslag. De ondernemer vindt dat ze op deze manier het publiek voor de gek houden. "De grote verzekeraars houden deze prijzenslag niet vol. Iedereen gaat mee in de lage premies en daarmee scheppen ze verwachtingen, maar ze houden het publiek voor de gek. Als ze nu teveel teruggeven, moeten ze de premie over enkele jaren weer verhogen. Met Anno12 wilden we transparant communiceren. Dat gebeurt ook nu weer niet.”

Toekomst

Hoe het nu verder gaat met Anno12 is nog niet bekend. Daarover valt komende week een beslissing. Adolfsen: “Dan gaan we beslissen wat we gaan doen: of het uitstel betekent of afstel. De neiging is nu naar uitstellen.” De toekomst van Anno12 is afhankelijk van een aantal factoren. In de eerste plaats de buffers van de grote gevestigde verzekeraars. Als zij de prijzenslag nog twee of drie jaar kunnen volhouden, kan Anno12 al die tijd niet van start. Adolfsen: “Wij kunnen de start nog wel een paar jaar rekken, want geen van ons hoeft er van te leven. Maar de vraag is: houdt de markt vertrouwen in ons als we zo lang niet van start gaan.”

Crowdfunding

Daarna moet Anno12 in overleg met de financiers, inclusief de mensen die bijdroegen via de crowdfunding. Volgens Adolfsen wordt het geld in principe teruggestort. "Maar als we door willen met Anno12, dan moeten we dat geld zien binnen te houden. Anders moeten we volgend jaar opnieuw een crowdfunding doen." (Daan Marselis)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Rietveld

23 oktober 2013

Wat ontzettend jammer. Innovatie in de zorg en ook zorgverzekeringen is een heel moeilijke zaak. Dat maak ik bij de Opvoedpoli ook aan den lijve mee! Je ontmoet gewoon veel tegendruk, dat is bijna een natuurwet. Bestaande belangen zijn te groot. Maar ga wel door!! Uiteindelijk is het de burger die kiest en die wil graag zijn eigen keuzes maken.

Anoniem

23 oktober 2013

Tegendruk? Belangen?

Het komt er gewoon op neer dat de marges veel te smal zijn (in verhouding tot het benodigde startkapitaal) om een nieuwe zorgverzekeraar op te starten.

Anno12 mist een grote zak met geld om dat van de grond te krijgen. En er is blijkbaar geen partij die hier geld in wil stoppen, gezien de verwachte snelheid waarmee de investering zichzelf - misschien - kan gaan terugverdienen.

Vanuit Anno12 heet dat "het publiek wordt voor gek gehouden".

Ik denk dat dat meevalt. Je ziet nu in feite op gang komen wat er bij de supermarkten al gebeurt. (de prijzenoorlog...)

Bles

25 oktober 2013

Beste "Anoniem" vermoedelijk een verzekeraar.

Marge te smal hoeveel hadden de zorgverzekeraars verdiend.

Nu geld teruggeven laat de mensen niet lachen. een sigaar uit eigen doos bedoel je.

Laat me niet lachen verzekeraars verdien miljoenen en dat gebeurd ook in de zorg verzekeraars.
Ik pleit voor een onafhankelijk verzekeraar zonder wist als doel, maar zorg met een Z in hun doelstelling van Zorg.

Dus niet commerciële verzekeraars.

Anoniem

26 oktober 2013

@Bles: Had je het artikel bovenaan de pagina toevallig al gelezen?

Quote:
“Met dit soort premies die onder de kostendekkende premie liggen, kunnen wij niet beginnen,” stelt Adolfsen telefonisch. “Dat gaat ons echt niet lukken. Hoe kun je nou minder geld binnenhalen dan je uitgeeft? Dat zou onze toezichthouder niet accepteren.”

Zeg je nu in feite dat Anno12 liegt wanneer ze aangeven waarom het hele feest niet doorgaat? Interessant. Ik zou erg geïnteresseerd zijn in de argumentatie.

Anoniem

17 februari 2014

Anoniem is 1 van die zorgbestuurdertjes die eigenlijk de hele dag niet veel doet, maar wel lekker profiteert van de poen van bas-klootviool-burger. Lekker netwerken, op een priveboot van verzekeraar het IJsselmeer over, wat kutten met vastgoed etc. Het kan allemaal, want dit is Nederland. Eigenlijk zijn we best wel jaloers op anoniem, want dat willen wij ook. Blijft staan dat het merendeel van de zorgpoppetjes, op bestuursniveau / managementniveau, niet veel verantwoordelijks doet, in tegenstelling tot veel zorgverleners. Ach nee ja...

Top