ACTUEEL

'Niet alle hulp zelfdoding met juiste motief'

De artsenvereniging KNMG is tevreden met het vonnis in de zaak van Albert Heringa, de 71-jarige man die zijn 99-jarige moeder in 2008 hielp bij haar zelfdoding. Het is echter onwaarschijnlijk dat het 'straffeloze' vonnis zal leiden tot meer vrijheid voor niet-medici om te helpen bij zelfdoding. Dat heeft voorzitter Rutger Jan van der Gaag dinsdagavond in Nieuwsuur gezegd.

De rechtbank in Zutphen verklaarde Heringa dinsdag schuldig, maar gaf hem geen straf omdat hij het duidelijk uit naastenliefde deed.

Motieven

Van der Gaag twijfelt niet over de naastenliefde en goede intenties van Heringa "maar op het moment dat hulp bij zelfdoding in deze sfeer mogelijk zou zijn, dan moeten we er ook rekening mee houden dat mensen met minder oorbare motieven hulp verlenen". Daarbij doelt hij op bijvoorbeeld familieleden die graag al een erfenis willen ontvangen, of uitgeput zijn van het vele zorgen, zonder dat het overlijden een wens is van de betrokkene zelf. Dat laatste zou dan niet meer altijd te achterhalen zijn.

Als voorbeeld noemt Van der Gaag eerdere consternatie rondom de wilsverklaring van demente bejaarden. "Toen zijn er een paar gevallen gemeld waaruit bleek dat de familie er groot belang bij had dat iemand zou sterven, zonder dat dat toetsbaar was bij de betrokkene." (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

23 oktober 2013

Quote: 'dan moeten we er ook rekening mee houden dat mensen met minder oorbare motieven hulp verlenen".

Gaat het nou om de intenties of om de techniese vaardigheid of allebei?

Ja het gaat om allebei. Nou de techniese vaardigheid haal je van internet en de spuitjes bij de huisarts.

Stelletje hypocrieten die wet en regelgevers. Mijn oude vader is mij dierbaarder dan wat dan ook en ik heb maling aan een volslagen onbekende die mij de wet voorschrijft als het gaat om humanitaire bijstand in de meest tere zaken des levens en doods.
Alsof die wetgever bij leven en welzijn ook zo begaan was met het lot van mijn vader. ga toch weg en bemoei je met je eigen wereld overheid en als mensen niet mogen leven en sterven volgens eigen inzicht gaan we wel ondergronds.

En maar HEERSEN over je medemens. Volwassen mensen geknecht door nitwits die je kan ontmoeten in de media met een zwart balkje voor de ogen wegens criminaliteit?

NO WAY.

Het ga jullie goed stelletje bemoeials en nog nodig nooit hebben wij jullie wetjes regeltjes ergens ook maar voor nodig gehad. Loosers jullie machtsgeile denken zal worden weggevaagd de komende jaren. Met al je prietpraat en gemurmel.

WIJ ZIJN VRIJ EN HEBBEN NIEMAND NODIG VOOR BESLISSINGEN DIE NIEMAND ANDERS WAT AANGAAN.

Top