ACTUEEL

'Arts moet euthanasieverzoek altijd toetsen'

Om te voorkomen dat mensen die uitzichtloos en ondraaglijk lijden van het kastje naar de muur worden gestuurd als ze om euthanasie vragen, willen D66 en GroenLinks dat het verwijsrecht voor euthanasie wettelijk wordt vastgelegd.

De Kamerleden Pia Dijkstra (D66) en Linda Voortman (GroenLinks) dienen hun initiatiefwetsvoorstel hiervoor woensdag in. Inzet is dat artsen een euthanasieverzoek in behandeling moeten nemen. In de praktijk blijkt volgens beide partijen dat niet elke arts een verzoek om euthanasie wil toetsen, bijvoorbeeld als het tegen de godsdienstige opvattingen van een dokter ingaat. Voor patiënten blijft het soms onduidelijk waarom een arts ze niet verder wil helpen.

Afhankelijk

Dit voorstel is niet bedoeld om artsen te verplichten mee te werken aan euthanasie. "Verwijzen naar een collega is iets anders dan meewerken", vindt Dijkstra. "Op deze manier wordt iedereen hetzelfde behandeld en ben je niet langer afhankelijk van hoe je huisarts hiermee omgaat."

Voortman: "De zelfbeschikking van mensen is in het geding als een arts een verzoek niet in behandeling wil nemen. Met onze wet mogen artsen nog steeds bezwaren hebben tegen euthanasie, maar het geeft mensen de garantie dat hun laatste wens ook daadwerkelijk beoordeeld wordt. In zo’n moeilijke levensfase kan je mensen niet in de kou laten staan."

Geen straf

De rechtbank in Zutphen verklaarde de 71-jarige Albert Heringa die zijn 99-jarige moeder hielp haar leven te beëindigen dinsdag schuldig, maar legde hem geen straf op. Volgens zijn raadsman handelde de man uit overmacht. Zijn moeder had haar doodswens drie keer besproken met haar huisarts, maar die wilde niet zonder meer meewerken. De rechtbank vond het niet aannemelijk dat geen enkele andere arts had willen helpen, maar volgens de advocaat waren die er destijds (in 2008) niet.

Euthanasie is sinds 2002 wettelijk geregeld. Het aantal meldingen stijgt sindsdien, van 1923 in 2006 tot 4188 in 2012. In de meeste gevallen ging het om mensen met kanker.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top