ACTUEEL

Flinke toename aantal zelfmoorden

Het aantal zelfmoorden in Nederland is de laatste jaren flink toegenomen. Tussen 2008 en vorig jaar is een toename van maar liefst 30 procent te zien. De stijging is vooral onder autochtonen en westerse allochtonen, uit bijvoorbeeld Belgiƫ en Duitsland. Mensen van Turkse of Marokkaanse komaf plegen nauwelijks zelfmoord. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar beroofden 1753 mensen zichzelf van het leven, in 2008 ging dat om 1353 mensen. Het zijn vooral mannen die zelfmoord plegen. Het CBS heeft niet onderzocht wat de reden is voor de stijging. "Wij hebben naar de cijfers gekeken en niet naar de oorzaak. Maar de link met de economische crisis is snel gelegd. Begin jaren ’80, toen het ook economisch niet goed ging, was ook een toename in het aantal zelfmoorden te zien", aldus een woordvoerder van het CBS.

Westerse allochtonen

Het aantal zelfmoorden onder westerse allochtonen ligt de laatste tien jaar 8 procent hoger dan bij autochtonen. Dat komt vooral door de hogere zelfdodingcijfers voor mannen van Belgische herkomst en voor mannen en vrouwen van Duitse herkomst. Ook hier heeft het CBS geen verklaring voor, behalve dat het aantal zelfdodingen in die landen ook hoger ligt dan in Nederland. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Carla

24 oktober 2013

Tja, de EU dictatuur gaat steeds meer doden op hun geweten hebben. En het volk slaapt maar door. Arm Nederland!

Top