ACTUEEL

Autismemeldpunt ontvangt 176 klachten over mbo's

De afgelopen maanden hebben 144 jongeren in totaal 176 meldingen gedaan van vermeende discriminatie door hun mbo-opleiding omdat ze autistisch zijn. De meldingen zijn tussen juli en eind september verzameld door het Meldpunt AUTI-Weigerscholen, een initiatief van de organisatie Start Foundation.

Het meldpunt blijft nog open, zodat ook nieuwe incidenten gemeld kunnen worden. Dat heeft de organisatie woensdag laten weten.

Autisme

Van de 144 jongeren die zich hadden gemeld, heeft 95 procent een vorm van autisme. Zij klaagden over 48 verschillende mbo-instellingen waar ze zijn afgewezen. Ook kwamen er signalen binnen van uitsluiting van het hoger onderwijs en ook middelbare scholen. De jongeren vermoeden dat ze de opleiding niet mogen volgen vanwege hun aandoening.

Stappen ondernemen

De Onderwijsinspectie liet in een reactie weten actie te gaan ondernemen. "Wij waarderen het dat er serieus wordt omgegaan met de meldingen. Deze aantallen bieden de inspectie een zinvol aanknopingspunt om binnenkort met een aantal betrokken instellingen een oriënterend gesprek te voeren. De inspectie zal nagaan of het beeld uit het rapport klopt." (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top