ACTUEEL

'Meer doden door pil Diane-35'

Zeker 27 vrouwen in Nederland zijn mogelijk overleden aan de bijwerkingen van de omstreden pil Diane-35. Dat meldt het documentaireprogramma Zembla donderdagavond. De makers baseren zich op gegevens van het bijwerkingencentrum Lareb. In mei was nog sprake van 18 doden.

Diane-35 kwam in 1987 op de markt. De pil is nog steeds op de markt en is bedoeld als middel tegen acne en overbeharing. Eerder werd de pil ook voorgeschreven als anticonceptiemiddel, ook al was het daar helemaal niet voor toegestaan. De pil kwam begin dit jaar in opspraak toen enkele sterfgevallen in Frankrijk naar buiten kwamen. De vrouwen kregen bloedklonters na het slikken van de pil.

Bijwerkingen melden

Bij elk geneesmiddel moeten artsen en apothekers ernstige bijwerkingen doorgeven aan Lareb. Sommige slachtoffers van Diane-35 stierven al jaren geleden, maar pas in maart kreeg Lareb de eerste melding daarvan, aldus Zembla.

Lareb erkent in Zembla dat er niet genoeg wordt gemeld. "Wij hadden er misschien meer achteraan kunnen gaan, maar het is ieders verantwoordelijkheid. De arts had kunnen melden, zorgverleners en patiënten. Het bewustzijn dat er kan en ook moet worden gemeld is helaas nog onvoldoende", zegt directeur Agnes Kant. Ook het Nederlands Huisartsen Genootschap wil dat artsen vaker klachten doorgeven. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

24 oktober 2013

En de huisartsen die destijds deze pil niet wilden voorschrijven wegens mogelijke bijwerkingen, wat al bekend was, werd overdreven voorzichtigheid verweten door sommoige hoogleraren!
Die zwijgen nu net zoals het graf als de slachtoffers.

Top