ACTUEEL

‘Wmo voedt stortvloed van bezwaren’

Gemeenten kunnen na de invoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) in 2015 een stroom kostbare bezwaarschriften en rechtszaken verwachten. Dat stelt welzijnswethouder Karsten Klein (CDA) van Den Haag in Binnenlands Bestuur.

Klein wijst er in Binnenlands Bestuur op dat veel burgers die nu een Awbz-voorziening hebben na 2015 een heel andere voorziening krijgen. “Ik kan me niet voorstellen dat iedere burger hier zo maar mee akkoord gaat”, aldus Klein.

De Raad voor de Rechtspraak stipt in Binnenlands Bestuur daarnaast de potentiële rechtsongelijkheid aan. Burgers krijgen in de ene gemeente mogelijk eerder, makkelijker en een ruimhartiger voorziening toegewezen dan burgers in een andere gemeente. Ook is het overheidsstreven om  burgers te stimuleren vooral het eigen sociale netwerk aan te spreken “zeer conflictgevoelig”.

Hetzelfde geldt voor het niveau van maatwerkvoorziening, de vaststelling van de eigen bijdrage en het aanspreken van het eigen vermogen. Klein vreest dat de ‘strijd’ tussen burger en gemeente veel geld en tijd gaat kosten.

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Jong

25 oktober 2013

Ik mag het hopen dat dat gaat gebeuren: de enige manier om onomstotelijk helder te krijgen dat het niet klopt. De rechtsongelijkheid was al vanaf het begin van de plannen duidelijk. En pas dan kan er misschien op het beslissingsniveau bij de heren en dames weer realiteitszin doordringen.

Initiatiefgroep 'WIE wast U straks?'

25 oktober 2013

De rechtsongelijkheid treft ook onze lichamelijke integriteit!
Persoonlijke (lijfelijke) verzorging uit professionele handen halen, dat laten we toch niet gebeuren? Teken de petitie op www.wiewastustraks.petities.nl voor het behoud van ons recht op professionele zorg thuis!

joze

27 oktober 2013

Ik mag hopen dat veel mensen bezwaar aan tekenen en aan de andere kant vind ik het onbegrijpelijk dat dit nodig is voor een hulpmiddel of voorziening. Het is al erg genoeg als je een beroep moet doen op de WMO. Wet Maatschappelijke Onrust. Als een woning aanpassing nu al ruim 2 jaar moet duren wat wordt er straks dan nog geleverd. Dan is de cliënt /patiënt al lang overleden voor het rond is. En dat chronisch zieke mensen zo moeten vechten voor er een voorziening rond is, vind ik heel erg verdrietig het kost de cliënt veel stres en spanning en dat kunnen ze nu net niet gebruiken. Er wordt te snel JA gezegd terwijl de aanpassing niet is voor wat ze eindeleijk nodig hebben.

Top