ACTUEEL

Website over grensoverschrijdende zorg gestart

Het College voor Zorgverzekeringen is het Nationaal Contactpunt Grensoverschrijdende Zorg gestart.

Het CVZ is het contactpunt gestart in opdracht van het ministerie van VWS. Alle EU-lidstaten zijn verplicht een dergelijk orgaan in het leven te roepen. Concreet gaat het om een website: www.cbhc.nl.

Informatie

De website is gericht op patiënten die in andere EU-lidstaten zorg willen gebruiken. De website biedt onder meer over informatie over zorgaanbieders, patiëntenrechten, kwaliteitsnormen en informatie over de rechten en aanspraken op het ontvangen van grensoverschrijdende gezondheidszorg.

Vragenlijst

De website start echter in een uitgeklede variant. Op dit moment is het alleen mogelijk vragen te stellen via het contactformulier. Het CVZ meldt in een persbericht dat de website in de toekomst wordt uitgebreid met meer informatie.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

De Bekker

26 oktober 2013

Wat zijn we toch een handelsnatie hè.

Dit is met afstand de meest uitgeklede manier om te voldoen aan de Europese richtlijn (die beoogt de patiëntenmobiliteit te ondersteunen en kwaliteit/veiligheid te borgen).

Natuurlijk is het "erg vervelend" als Nederlands premiegeld weglekt naar België en Duitsland omdat Nederlanders wel naar het buitenland gaan voor zorg en er nauwelijks Belgen/Duitsers naar Nederland komen. Maar je kunt ook proberen via het Nationaal Contact Punt een stroom patiënten naar Nederland te trekken, door te laten zien hoe het hier werkt en waarom wij een uitstekende kwaliteit van zorg leveren.

Nee, erg defensief deze website en het Nederlands beleid momenteel. Helaas. Er zijn landen die dit beduidend beter aanpakken (en soms het Nationaal Contact Punt gebruiken voor promotie van het eigen systeem). Zo maar wat voorbeelden:
- België: http://www.health.belgium.be/eportal/Aboutus/crossborder_healthcare/index.htm
- Duitsland: http://www.eu-patienten.de
- Tsjechie (heeft de website zelfs in 18 talen beschikbaar!!!): http://www.cmu.cz/nl?Itemid=300
- Litouwen: http://www.lncp.lt/en

Top