ACTUEEL

Geplaagd MCA voert Elsevier-lijst aan

Geplaagd MCA voert Elsevier-lijst aan

Het Medisch Centrum Alkmaar (MCA) voert dit jaar de lijst van beste ziekenhuizen van weekblad Elsevier aan. Het MCA leidt met kleine marge een kopgroep van zestien ziekenhuizen.

De notering is een opsteker voor het MCA dat worstelt met een ambitieus nieuwbouwplan en tegenvallende financiële resultaten. Op de website laat het ziekenhuis trots weten dat “alle inspanningen van de afgelopen jaren op het gebied van kwaliteit hun vruchten hebben afgeworpen”.

In totaal zijn 91 ziekenhuizen beoordeeld aan de hand van 542 indicatoren voor de kwaliteit van de zorg. Uit deze beoordeling komen het BovenIJ Ziekenhuis in Amsterdam en het Ziekenhuis Bronovo in Den Haag als “meest patiëntgericht” naar  voren. “Daar is de dienstverlening aan de patiënt het best, en zijn de wachtlijsten naar verhouding kort”, aldus Elsevier.

Veiligheid

Het Ikazia Ziekenhuis en het Sint Franciscus Gasthuis in Rotterdam, het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede en het Ziekenhuis Rivierenland in Tiel scoren volgens Elsevier het  best op het terrein van veilige en up-to-date medische zorg.  

Nieuw dit jaar is een ‘transparantiemeter’. Het Laurentius Ziekenhuis in Roermond en het Isala in Zwolle zijn het meest open van alle ziekenhuizen over het eigen functioneren. Ook zijn in deze editie voor het eerst de universitair medische centra afzonderlijk vergeleken met een hoogste score voor het AMC als resultaat.

Laagste score

Elsevier wil benadrukken dat het resultaat geen ranglijst is, maar een vergelijking van ziekenhuizen ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Acht ziekenhuizen bleven het verst onder het gemiddelde, met een laagste score voor het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal.

Ook dit jaar zijn alle ziekenhuizen door Elsevier beoordeeld met ondersteuning van bureau SiRM. Daarbij is gebruik gemaakt van openbare gegevens die ziekenhuizen verplicht moeten aanleveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) en het ministerie van Volksgezondheid. Daarnaast zijn de volumenormen voor operaties meegeteld, zoals de verenigingen van medisch specialisten die hanteren.

Naast de beoordeling van ziekenhuizen publiceert Elsevier ervaringen van patiënten die zijn behandeld aan spataderen, rughernia, goedaardige en kwaadaardige borsttumoren. De oordelen zijn afkomstig van uitgebreide enquêtes die verzekeraars laten houden. Verder analyseerde bureau SiRM de jaarverslagen van alle ziekenhuizen. Daaruit blijkt dat voor twaalf ziekenhuizen de financiële situatie precair is.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

30 oktober 2013

Dat onderzoek is niet objectief. Eigenlijk hadden wij het moeten winnen. Elsevier is goed de weg kwijt.

Wij hebben kosten nog moeiten gespaard om bovenaan de lijst te komen. We hebben zelfs vrije parkeerhavens gemaakt voor de clienten. Bovendien hebben we gratis koffie en eigen merlkleding voor het personeel laten ontwerpen. Voor tienduizenden euroos geïnvesteerd. Allemaal voor niets dus!

Maar Elsevier zei al dat het MCA zou gaan winnen. Dat was dit jaar nodig om ze een oppepper te geven na al hun grote tegenslagen. Een soort van pleister begreep ik.

Het is gewoon doorgestoken kaart. Ik ben woedend! Ze denken zeker dat ze ons kunnen voorbijlopen?

Ik ga hier werk van maken en zal zorgen dat deze schijnvertoning en gratis reclame ophoudt. Wij geven zelfs cursussen om ons personeel nog klantvriendelijker te maken bij een gerenommeerd bedrijf. Dat bekostigen we allemaal zelf. Ja u leest het goed, dat betalen we zelf!

En sinds ik hier manager ben gaan de zaken echt super al zeg ik het zelf. Daarom begrijp ik niet dat zo een slecht presterend ziekenhuisje het prijsje wint bij Elsevier.
Ze zijn gewoon de weg kwijt of omgekocht ( denk ik).

Hoek

31 oktober 2013

#1, beste meneer of mevrouw de manager,

Ik snap uw betoog niet helemaal. Blijkbaar heeft U toch het idee dat de Elsevier een dusdanig belangrijke invloed heeft op de patientenstromen dat U zo teleurgesteld over komt.
Het feit dat er nu al vele sub-lijstjes in verwerkt zijn om bijna elk ziekenhuis ergens in te laten exceleren. Hoe kan het zijn dat U de mening bent toegedaan dat U het recht had om te winnen?
Waarom geen gebruik van deze gratis reclame om uw naam en dat van uw ziekenhuis te verspreiden. Maar nee hoor, wederom een zielig huilen in het buitenste buitenbos van een gefrustreerde manager die denkt dat de wereld maakbaar is. Ik zeg wakker worden en Hoogmoed komt voor de val!

Stevens

31 oktober 2013

#2 Beste meneer of mevrouw Hoek,

Wel eens van milde spot gehoord? Althans, ik kan niet anders bedenken dan dat dit de achtergrond is van de reactie van #1. Misschien eerst even tot 10 tellen alvorens zo serieus te reageren?

Anoniem

31 oktober 2013

Nee #3 Stevens het is geen milde spot. #2 heeft gelijk. Helaas kan ik niet ingaan op de feiten maar #2 slaat de spijker op de kop met gefrustreerde manager en maakbare samenleving.
De manager is een vrouw en heeft destijds een affaire gehad met mijn man, een bekend zorgondernemer.
Meer kan ik niet zeggen

Top