ACTUEEL

Zorgverzekeraars ‘matsen’ gezonde mensen

Zorgverzekeraars bevoordelen groepen gezonde mensen door hen hoge kortingen aan te bieden. Volgens ouderen- en patiëntenorganisaties komt hiermee de solidariteit in de zorgverzekering in het geding. Dat meldt het AD.

Overschrijding wettelijke groepskorting

Studenten en buitenlandse seizoenswerkers zouden meer dan twintig procent korting krijgen op de basisverzekering, terwijl een groepskorting maximaal tien procent mag zijn volgens de wet. Het gaat om onder meer verzekeraar CZ, Interpolis en Zilveren Kruis. De verzekeraars proberen dit te omzeilen door verzekeringen aan te bieden met een hoog vrijwillig eigen risico. Hierdoor kan er aanspraak gedaan worden op premiekorting. Het eigen risico verzekert de zorgverzekeraar vervolgens in de aanvullende verzekering.

Constructie is legaal

Ouderenbond ANBO spreekt van een tweedeling en de Chronisch Zieken en Gehandicaptenraad (CG-Raad) gaat het aankaarten bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De organisaties zijn bang dat meer verzekeraars de constructie gaan hanteren en dat het mogelijk wordt voor meerdere groepen. Minister Ab Klink van VWS heeft immers gezegd dat de constructie legaal is. CZ voorziet voorlopig nog geen uitbreidingen van de constructie. René van Gerwen van Interpolis zegt in het AD dat de kortingen niet ten koste gaan van andere verzekerden.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top