ACTUEEL

Zorgaanbieder TSN wil oud-Sensire medewerkers

Zorgaanbieder TSN heeft aangeboden om 800 medewerkers van de Achterhoekse zorginstelling Sensire over te nemen. Dat zou zijn met behoud van arbeidsvoorwaarden en salaris, maar er wordt wel een financiële tegemoetkoming van de gemeenten en Sensire gevraagd. Dat heeft onafhankelijk waarnemer Hans Borstlap donderdag laten weten.

Zijn oplossing in de al maandenlang slepende kwestie rond de ontslagen Sensiremedewerkers wordt nu naar de zeven betrokken gemeentes gestuurd. Zij beslissen komende week of ze akkoord gaan. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) lieten vorige week weten dat Borstlap als waarnemer een oplossing moest vinden voor de kwestie.

Enthousiast

TSN wil een bijdrage van Sensire om hoger ingeschaalde medewerksters er niet op achteruit te laten gaan. Van gemeenten vraagt TSN een tegemoetkoming omdat ze met deze zorgaanbieder goedkoper uit zijn. Borstlap noemde dat een begaanbare route. Vakbond Abvakabo FNV liet in een reactie weten enthousiast te zijn over deze oplossing "waardoor thuiszorgmedewerkers en cliënten eindelijk uit de onzekerheid zijn".

Duidelijkheid

TSN houdt nog wel een slag om de arm. Het bedrijf wil met name duidelijkheid over het tarief dat de gemeenten in 2014 betalen en de hoeveelheid zorg die ze zullen afnemen. TSN Thuiszorg vraagt dezelfde tarieven als de gemeenten nu betalen aan Sensire. TSN Thuiszorg wil ook goede afspraken over de omvang van de dienstverlening. Inzet van TSN hierbij is dat die in 2014 op het niveau van 2013 blijft. Volgens TSN is dat realistisch, omdat het rijk de gemeenten in 2014 dezelfde vergoedingen voor thuiszorg verstrekt als in 2013. 
Ook met Sensire moet nog overeenstemming worden bereikt over een aantal zaken, vooral van financiële aard.

Ontslagen

De vakbond en Sensire liggen al tijden met elkaar in de clinch. Sensire wil 800 vaste medewerkers en 300 tijdelijke thuishulpen ontslaan omdat niet zeker is hoe nieuwe contracten met diverse gemeenten eruit gaan zien. Het UWV verleende vergunning voor de ontslagen. De thuishulpen en Abvakabo FNV noemden dat veel te voorbarig en waren er woedend over. De afgelopen maanden zijn er meerdere acties tegen de ontslagen geweest.

In gesprekken met gemeenten, vakbonden en zorgaanbieders bleek Borstlap dat een gezamelijke strategie succesvol kan zijn. Gaan de gemeenten niet akkoord, dan voorziet hij langdurige juridische procedures. "Daar zit niemand op te wachten. Ik denk dat we dat zo kunnen voorkomen." Hij waarschuwde voor de gevolgen van een mislukking. "Dit is nog te overzien. Als het hier nu niet goed gaat, heeft iedereen daar straks last van." (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top