ACTUEEL

Farmacie zwijgt over medische adviseurs

Grote farmaceutische bedrijven willen geen inzage geven in wie er in hun medische adviesraden zitten. DGV, het Nederlands instituut voor verantwoord medicijngebruik, had hun om een lijst gevraagd. DGV probeert in kaart te brengen welke artsen en apothekers betaalde adviezen geven over medicijnen.

Openheid door zelfregulering

Het instituut vindt namelijk dat dit soort informatie openbaar moet zijn. In mei van dit jaar zei minister Ab Klink (Volksgezondheid) hetzelfde. Hij wil dat farmaceutische bedrijven alle betalingen aan artsen en wetenschappers bekendmaken. De minister voelt het meest voor een wettelijke regeling, maar eerst wil hij praten over zelfregulering.

Klink positief over Sunshine Act

Volgens een woordvoerster van VWS heeft het gesprek met de farmaceutische industrie en arts-onderzoekers nog niet plaatsgevonden. De Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst (KNMG) betwijfelt echter of het publiceren van een lijst met alle betalingen aan artsen door de farmaceutische industrie een juist beeld geeft aan de zorgconsument. KNMG vreest voor een vertekend beeld over de samenwerking. De woordvoerster van VWS geeft aan dat het standpunt van Klink onveranderd is. Klink is nog steeds enthousiast over de Amerikaanse Physicians Payments Sunshine Act, een wet die farmaceutische bedrijven verplicht openheid van zaken te geven over betalingen aan artsen en wetenschappers.

Reacties farmaceuten

Van de veertien bedrijven die DGV aanschreef, reageerden er acht. "Alle reacties onderstrepen het belang van transparantie en benadrukken hoe hard daaraan gewerkt wordt. De meeste bedrijven onderbouwen hun weigering door te verwijzen naar de privacy van de deelnemende artsen en apothekers, geven aan dat de contracten niet voorzien in openbaarmaking, of stellen dat regelgeving openbaarmaking verbiedt", liet een woordvoerster van DGV dinsdag weten. Pfizer heeft als enige bekend gemaakt hoeveel zij adviseurs betalen. Het bedrijf vergoedt 100 tot 150 euro per uur. Een vergadering, waarbij de adviseurs aanschuiven, duurt 2,5 tot drie uur. AstraZeneca meldde dat een adviesraad bestaat uit vier tot zeven leden, die twee tot drie keer per jaar bij elkaar komt. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top