ACTUEEL

Boete voor fraude bij abortuskliniek

De voormalige directrice van een inmiddels failliete Haagse abortuskliniek heeft een geldboete gekregen voor fraude met AWBZ-subsidie. De rechtbank in Den Haag veroordeelde de 75-jarige Anna R. vrijdag tot een geldboete van 25.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk.

De rechtbank is er wel van overtuigd dat de vrouw niet fraudeerde om er zelf beter van te worden, maar uit ideële overwegingen. De straf valt fors lager uit dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM). Dat vroeg 21 maanden celstraf en een boete van 1,5 ton. Maar de rechtbank sprak de oud-directrice onder meer vrij van witwassen en enkele andere verdenkingen.

Een werkneemster die de directrice hielp bij de fraude, kreeg een werkstraf van 120 uur opgelegd. Het OM had voor haar een celstraf van een jaar gevraagd.

Beroepsgeheim

De FIOD begon het onderzoek in 2010, na een aangifte door de nieuwe directie van de kliniek die in 2009 aantrad. Voor het onderzoek moest het medisch beroepsgeheim worden doorbroken. Omdat alle andere administratie was vernietigd, moest een externe arts-deskundige duizenden dossiers bekijken. Het totale fraudebedrag zou zijn opgelopen tot bijna 1 miljoen euro. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top