ACTUEEL

Anno12 zet in op start in 2015

Anno12 zet in op start in 2015

De nieuwe zorgverzekeraar Anno12 die zich gedwongen zag haar start in 2013 af te blazen, zet nu in op een start in 2015. Dat meldt initiatiefnemer Rob Adolfsen op de Facebook-pagina van Anno12. Hij heeft dit ook rechtstreeks aan Skipr bevestigd.

Anno12 maakte op dinsdag 22 oktober bekend dat de zorgverzekeraar toch niet van start ging. De oorzaak: een prijzenslag tussen de gevestigde verzekeraars. Volgens Adolfsen komen de grote verzekeraars in 2014 met collectiviteitskorting onder de door VWS vastgestelde rekenpremie uit van 1120 euro. “Met dit soort premies die onder de kostendekkende premie liggen, kunnen wij niet beginnen,” stelde Adolfsen toen. “Dat gaat ons echt niet lukken. Hoe kun je nou minder geld binnenhalen dan je uitgeeft? Dat zou onze toezichthouder niet accepteren.”

Uitstel start Anno12

Na de beslissing om de geplande start af te blazen, zou beraad volgen of het uitstel of afstel zou worden. Adolfsen gaf toen al aan dat de neiging uitstellen was. “De toekomst van Anno12 is afhankelijk van een aantal factoren”, legde hij uit. Dit zijn in de eerste plaats de buffers van de grote gevestigde verzekeraars. Als zij de prijzenslag nog twee of drie jaar kunnen volhouden, kan Anno12 al die tijd niet van start volgens Adolfsen. “Wij kunnen de start nog wel een paar jaar rekken, want geen van ons hoeft er van te leven. Maar de vraag is: houdt de markt vertrouwen in ons als we zo lang niet van start gaan”, zei Adolfsen toen. Daarnaast moest Anno12 in overleg met de financiers, inclusief de mensen die bijdroegen via de crowdfunding. Volgens Adolfsen wordt het geld in principe teruggestort. "Maar als we door willen met Anno12, dan moeten we dat geld zien binnen te houden. Anders moeten we volgend jaar opnieuw een crowdfunding doen."

Crowdfunders

In het beraad tussen het kernteam, de raad van commissarissen, de besturen van de coöperatie en stichting Administratiekantoor ANNO12 op woensdag 30 oktober bleek iedereen bereid om er nog een extra jaar tegenaan te gaan om de start per 1 januari 2015 mogelijk te maken. “Onze analyse, toelichting op de huidige prijzenslag alsmede de gevolgen hiervan werden onderschreven”, meldt Adolfsen op de facebook-pagina van Anno12. De durfinvesteerders hebben ook "ja" gezegd. “Het laatste woord is echter aan de crowdfunders; onze huidige leden en aandeelhouders.” Zij worden de komende twee weken geraadpleegd. “Informeel heeft al 25 procent ja gezegd”, zegt Adolfsen desgevraagd tegen Skipr. Hij verwacht voor december met een definitief besluit te kunnen komen.

Startkapitaal

De organisatie had begin juni het benodigde startkapitaal bijeen. Het had 3,4 miljoen euro opgehaald, waarvan zeven ton via crowdfunding. De vervolgstap hierop was dat Adolfsen op 1 juli een vergunningsaanvraag voor een nieuwe zorgverzekeraar indiende bij De Nederlandsche Bank. Daarnaast gaf hij de juridische structuur van de zorgverzekering gestalte. 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top