ACTUEEL

Johnson & Johnson schikt voor 1,6 miljard euro

De Amerikaanse farmaceut Johnson & Johnson heeft een schikking getroffen met het ministerie van Justitie in eigen land ter waarde van 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro). Het is een van de grootste schikkingen in de Amerikaanse gezondheidszorg. Dat maakte het ministerie maandag bekend.

Johnson & Johnson werd er onder meer van beticht de antipsychotica Risperdal en Invega en het middel tegen hartkwalen Natrecor te hebben aanbevolen tegen aandoeningen waarvoor toezichthouder FDA niet de beoordeling 'veilig en effectief ' had afgegeven. Ook zou er sprake zijn van betalingen van smeergeld aan artsen. “Wanneer bedrijven winst maken boven de gezondheid van mensen plaatsen en belastinggelden misbruiken, eisen wij verantwoording”, aldus het ministerie. Johnson & Johnson wordt ook onder verscherpt toezicht gesteld door het ministerie van Volksgezondheid om fraude en misbruik in de toekomst te voorkomen.

Schikking

Johnson & Johnson zei maandag het schikkingsbedrag al opzijgelegd te hebben en dat er geen verdere voorzieningen zullen volgen. De schikking is de op twee na grootste in de sector. Vorig jaar betaalde GlaxoSmithKline 3 miljard dollar wegens discutabele verkooppraktijken rond een aantal medicijnen en in 2009 schikte Pfizer soortgelijke beschuldigingen voor 2,3 miljard dollar.

Risperdal was ooit het bestverkopende medicijn van Johnson & Johnson en leverde tussen 2003 en 2010 een wereldwijde omzet op van ruim 24 miljard dollar. Daarna daalden de inkomsten sterk, omdat het patent afliep. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top