Finance

Farmaceuten boeren goed in crisistijd

De Amerikaanse farmaceut Merck heeft in het tweede kwartaal een winst behaald van 1,59 miljard dollar. Schering-Plough, ook een Amerikaanse farmaceut, behaalde in hetzelfde kwartaal een nettowinst van 633 miljoen dollar. Voor Schering-Plough betekent dit een stijging van de nettowinst van bijna vijftig procent.

Sterke dollar zorgt voor omzetdaling

Merck verdiende in dezelfde periode vorig jaar nog 1,77 miljard dollar. Het winstcijfer viel wel hoger uit dan de verwachtingen in de markt. Door de sterker geworden dollar worden de inkomsten van Merck uit het buitenland gedrukt. De omzet is nu gedaald met drie procent tot 5,9 miljard dollar. Zonder het effect van de dollar zou er juist sprake zijn van een omzetstijging van drie procent.

Zetia en Vytorin in opspraak

Schering-Plough boekte meer winst in vergelijking tot hetzelfde kwartaal in 2008, omdat het concern minder voorzieningen hoefde te treffen. De omzet van Schering-Plough is in het tweede kwartaal uitgekomen op 4,65 miljard dollar. Dat is meer dan analisten hadden verwacht. De inkomsten uit de medicijnen tegen cholesterol Zetia en Vytorin daalden met acht procent tot 1,1 miljard dollar. Schering-Plough ziet de inkomsten uit deze medicijnen al geruime tijd dalen omdat de effectiviteit ervan openlijk in twijfel wordt getrokken.

Merck neemt in de komende maanden Schering-Plough over voor ongeveer 41,1 miljard dollar. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top