ACTUEEL

IGZ: incidenten draaien vaak om deskundigheid

Als er iets mis is in de verpleegzorg, komt dat vaak doordat de deskundigheid van het personeel of de medicatieveiligheid te wensen overlaat. Dat stelt een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in reactie op een uitzending van Omroep Max.

In tv-programma Meldpunt! van donderdagavond beweert de omroep dat de kwaliteit van de zorg in verpleeghuizen ondermaats is. Dat is niet zo, bestrijdt de IGZ. Die maakt zich wel zorgen over de incidenten die met deskundigheid samen hangen, maar het is geen algemeen beeld.

Rapporten

Het tv-programma baseerde zich op 89 rapporten van de IGZ. ,,We letten scherper op instellingen waarvan we het vermoeden hebben dat er iets mis is. Als je die rapporten gaat bestuderen en daar conclusies uit trekt, kom je inderdaad op een beeld dat de deskundigheid te wensen overlaat. Maar dat kan je geen algemeen beeld noemen'', benadrukt de woordvoerder. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Dam

9 november 2013

Dit slaat natuurlijk nergens op wat de IGZ hier beweert. De zorg aan ouderen met verblijf is al jaren ondermaats en vaak is er sprake van ontspoorde zorg. De IGZ weet het leuk te verpakken. Maar in de kern gaat het er gewoon om dat de kwaliteit van de zorg beneden de maat is en de IGZ en klachtencommissies alle vaak terechte klachten weghoont.

Anoniem

9 november 2013

Vanmorgen las ik in de media dat zorgverzekeringen (o.a. Menzis en Achmea) zich zorgen maken over het feit dat er teveel ouderen wonen die nog geen aanstalten maken om dood te gaan. Een tehuis kreeg maar voor 100 ouderen zorg betaald terwijl er 112 ouderen wonen.
Het tehuis reageerde als volgt: er moet zo snel mogelijk 12 bejaarden dood van de zorgverzekering.
En dan durft het IGZ te beweren dat de ontspoorde ouderenzorg alleen te maken heeft met incidenten zaols boven beweerd? Nee hoor, ontspoorde ouderenzorg is structureel en wordt knnelijk aangemoedigd!

R. Zet

10 november 2013

Kom op zeg, wat een flauwekul over medicatieveiligheid! Zelfs als verzorgings- of verpleeghuizen onder verscherpt toezicht staan, wordt het wel geconstateerd maar niet gecontroleerd. Denk maar aan de haldol die overal te pas en te onpas wordt gebruikt. Jaja, dat moet achter slot en grendel, maar op de medicatiekarren staat het in veel verzorgings- of verpleeghuizen nog voor het grijpen. Ja, inderdaad lezer, ook als er verscherpt toezicht is. Laat me niet lachen .... het is om te huilen allemaal!!!

Top