ACTUEEL

VVD: geen wet voor combinatie werk-mantelzorg

Wat de VVD betreft hoeft er geen wet te komen die werkgevers verplicht hun werknemers tijd en ruimte te geven voor mantelzorg. VVD-Kamerlid Arno Rutte verwacht dat bedrijven dat met hun werknemers prima onderling kunnen regelen.

Maatschappelijke trent

Hij liet dat donderdag merken in een Kamerdebat over mantelzorg. Rutte zei dat mantelzorg een maatschappelijke trend is waarop werkgevers wel móeten inspelen. Doen ze dat niet dan zullen ze vanzelf te maken krijgen met een torenhoog ziekteverzuim in hun bedrijf. Elke verstandige werkgever gaat zijn best doen dat te voorkomen, aldus de VVD'er. Mantelzorgers hebben volgens hem vooral behoefte aan flexibiliteit en begrip. Dat regel je niet bij wet, aldus Rutte.

Het aantal mensen dat mantelzorg verleent aan familie of naasten is inmiddels opgelopen tot meer dan 3,5 miljoen. Van de werkende beroepsbevolking combineert naar schatting 1 op de 8 werknemers werk met mantelzorg. Gemiddeld besteden zij er 17 uur per week aan. Van hen voelen 450.000 mensen overbelast, vaak door de combinatie van zorg en hun eigen werk. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

7 november 2013

Een enorme gemiste kans. Helaas geven de reacties van heren politici aan hoever zij van de realiteit afstaan. In de echter wereld leidt mantelzorg altijd tot het moeilijk krijgen of niet krijgen van cotnracten of regelrecht ontslag of stopzetten werkverband. Voor een werkgever ben je uiteindelijk niets meer of minder dan een minder inzetbare werkkracht. Zonder wetgeving mogen werkgevers zo handelen en zijn mantelzorgers vaak de pineut. Jammer maar helaas de realiteit heren politici.

Top