Finance

'Eerste krimp in jaren voor de zorg in 2014'

De zorgsector zal volgend jaar voor het eerst in decennia een krimp vertonen, onder meer door een verhoogd eigen risico voor verzekerden. Het aantal behandelingen in ziekenhuizen neemt daardoor dit jaar al af, schrijft het economische bureau van ING in een vrijdag verschenen rapport.

Door onder meer een hoger eigen risico op de basisverzekering maken verzekerden volgens ING een scherpere afweging tussen kosten en noodzaak van zorg. "Ook bij verpleging en verzorging is een daling waarneembaar. Zorgverzekeraars kopen bovendien steeds scherper in waardoor de prijzen onder druk staan", stellen de economen.

ING voorziet dat de sector volgend jaar met 0,2 procent krimpt, na een groei van respectievelijk 2,5 en 0,8 procent in 2012 en 2013.

Dalende volumes

De economen van de bank voorzien ook dat de volumes bij de overheid volgend jaar dalen, met 2,4 procent. Dat betekent het vijfde jaar van krimp op rij. De oorzaak is een vermindering van het aantal adviescolleges en zelfstandige bestuursorganen, aldus ING.

In de bouw is de ergste krimp voorbij met een min van 1 procent in 2014. Dit jaar krimpt de sector nog met 5,5 procent. "De hevige productiedalingen van de afgelopen jaren zijn voorbij. Het sentiment onder aannemers is de afgelopen maanden ook minder negatief geworden", stelt de bank.

Ook de horeca lijkt uit het dal te kruipen. Kroegbazen en restauranthouders kunnen volgend jaar een kleine groei tegemoet zien van een half procent. ING: "Voor een deel komt dit door een toename van het aantal toeristen. Ook de eerste signalen van een licht verbeterend consumentenvertrouwen kunnen de horeca een zetje in de rug geven." Dit jaar krimpt de horeca echter nog met 1 procent. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

De Bekker

8 november 2013

Kleine nuance bij dit bericht. In andere Europese landen krimpen de zorguitgaven soms al langer. Er spelen veel meer factoren, het ligt niet alleen aan hoger eigen risico of scherpe inkoop. Zie bv OECD http://www.oecd-ilibrary.org/social-issues-migration-health/health-spending-growth-at-zero_5k4dd1st95xv-en

Top