ACTUEEL

Amsterdam kort zorginstellingen met ‘veelverdieners’

Amsterdam kort zorginstellingen met ‘veelverdieners’

De gemeente Amsterdam gaat zorginstellingen waarmee Amsterdam een subsidierelatie heeft, met ingang van 1 januari 2014 korten, als hun bestuurders een salaris krijgen hoger dan de balkenendenorm. De gemeente heeft donderdag dit voorstel van de SP, GroenLinks en de PvdA aangenomen.

“Zorggeld moet naar zorg gaan, niet naar de diepe zakken van bestuurders”, zegt het Amsterdamse SP-raadslid Maureen van der Pligt, initiatiefnemer van de motie. “De zorg heeft het al zwaar genoeg, met alle bezuinigingen. Zoveel mogelijk van het geld dat beschikbaar is in de zorg, moet dus besteed worden aan de mensen die dat nodig hebben”, aldus Van der Pligt. 

Topinkomens

Cordaan is één van de zorginstellingen die volgens Van der Pligt te maken krijgt met de subsidiekorting. Cordaan heeft het afgelopen jaar bestuurders een salaris hoger dan de balkenendenorm betaald. Uit de jaarrekening van Cordaan over 2012 blijkt dat voorzitter raad van bestuur Eelco Damen een salaris van 260.332 euro ontving. Bestuurder Karel Verwey die in september 2012 opstapte, staat in de jaarrekening met een salaris van 232.048 euro. Hij heeft verder een ontslagpremie ontvangen van ruim 280.000 euro. Cordaan moest in datzelfde jaar honderden zorgmedewerkers ontslaan vanwege bezuinigingen. De derde bestuurder Henk Kouwenhoven blijft met een salaris van 180.028 euro net onder de balkenendenorm. Behalve Cordaan zouden volgens Van der Plight de instellingen Amsta en Beth Shalom bestuurders een salaris boven de balkenendenorm betalen.

Aanbestedingen thuishulp

Van der Pligt wijst op nog een ander mogelijk gevolg voor Cordaan, een van de grootste thuiszorgaanbieders in Amsterdam. Per 1 januari 2014 besteedt de gemeente Amsterdam de thuishulp opnieuw aan. “De gemeente zal in de eisen van het bestek, dat zijn de voorwaarden om mee te mogen doen, ook de salariseisen van bestuurders van zorginstellingen opnemen”, zegt Van der Pligt. Zij hoopt dat de nieuwe regels de instellingen en raden van toezicht ervan aanzetten om topsalarisen van bestuurders aan te passen.

Rotterdam

Amsterdam zegt met het nieuwe beleid voorbeeld te nemen aan de gemeente Rotterdam. Deze heeft in oktober een soortgelijk beleid aangekondigd. Als het salaris van bestuurders boven de balkenendenorm ligt, kort de gemeente Rotterdam de instellingen op hun subsidie. Het bedrag dat bestuurders teveel verdienen, gaat van de subsidie af. In Rotterdam gaat de regeling in per 1 januari 2015, schrijft RTV Rijnmond.

De gemeente Den Haag besloot in september 2012 al de topinkomens van onder meer zorgbestuurders aan te pakken. De gemeente maakte toen bekend de subsidies te korten van instellingen met bestuurders die boven de Balkenendenorm verdienen.

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

8 november 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.


Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 10-11-2013 19:55.

Sanders

11 november 2013

Eindelijk?!

van Veen

11 november 2013

Een kordate maatregel van de gemeente Amsterdam. Dat verdient navolging. Daarmee wordt de keuze van Raden van Toezicht om hoger te belonen dan de norm in een ander daglicht geplaatst. Als ze hoger belonen snijden ze zich twee keer in de vingers!

Anoniem

17 november 2013

Cordaan is niet de enige instelling waarbij bestuurders meer dan de Balkenende norm als salaris krijgen. Wrang is het zeker om aan de andere kant te moeten bezuinigen op de "handen aan het bed". De politiek en de zorgverzekeraars zouden zich veel drukker om de bestuurders moeten maken dan bezuinigen op de zorg voor de kwetsbare burgers in de samenleving.

Bontes

19 november 2013

Heel goed initiatief van Amsterdam! Laat meerdere zorgbetalers kritisch kijken naar aanbestedingen en verdiensten van de hoge management functies binnen de mega instellingen. Kleinschaligheid maakt beter bestuurbaar.
Meer zelfstandigen?

Top