ACTUEEL

'Ook zorgverzekeraars too big to fail'

Zorgverzekeraars zijn te groot geworden om ze failliet te laten gaan. Zij genieten, net als sommige banken, impliciete staatssteun. Dat stelt Chris Oomen, bestuursvoorzitter van DSW Zorgverzekeraar, zaterdag in een interview met NRC Handelsblad.

Beloningscode

“Achmea, dat in 2008 al staatssteun kreeg, heeft nu een derde van de markt. Stel dat Achmea omvalt. Er is geen zorgverzekeraar in Nederland die de verzekerden kan overnemen. Want niemand heeft voldoende eigen vermogen om 5 miljoen verzekerden erbij te nemen. Dat vereist zoveel kapitaal, dan ben je meteen failliet. Too big to fail”, aldus Oomen. Volgens de bestuursvoorzitter jagen de beloningen in de sector schaalvergrotingen alleen maar aan. “In de beloningscode krijg je als bestuurder van een grote verzekeraar meer betaald. Dat is belachelijk.”

Ziekenhuizen

Ook ziekenhuizen zijn te groot geworden volgens Oomen. “Laatst liep ik mee met een hoogleraar op Erasmus MC. Dan draagt zo'n man een badge en moet hij zich overal voorstellen. Oh, u bent ook van het ziekenhuis? Er is niemand die elkaar daar nog kent. Dan gaat niemand mij vertellen dat dat een efficiënt werkende organisatie is. Ze zijn te groot. Dat voegt niets toe.” (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

9 november 2013

Skipr heeft deze reactie verwijderd. Skipr stelt als voorwaarde aan reacties op deze website: u reageert op de inhoud van het betreffende bericht of blog. Niet op andere onderwerpen of publicaties van derden. Aanvallen op personen, diskwalificaties en kwetsende reacties verwijderen we zonder overleg. Hinderlijk achtervolgen van personen staan wij niet toe. Voor wie volhardt in het plaatsen van beschuldigingen, sluit Skipr de toegang tot de reactiemogelijkheid af.

Dit bericht is bewerkt door de beheerder op 10-11-2013 19:19.

Anoniem

9 november 2013

Chris Oomen was toch ook zo voor de VVD marktwerking? Hij zal wel stinkend jaloers zijn op grote broer Achmea. De jaloezie naar grote organisaties (ook het Erasmus blijkbaar) ligt er wel dik bovenop meneer Oomen!


Succes met uw DSW! Start naamsverandering?

MeaAch Culpa?

DSW is een slechte verliezer. Mensen verhuis naar Achmea want DSW redt het blijkbaar niet meer:)

Schulte

9 november 2013

@ 2e anoniem. Wat een onzinnige reactie. Chris Oomen is een van de weinigen die zegt waar het op staat. Dat deed hij ook een jaar geleden toe hij aangaf dat de winsten van verzekeraars onmaatschappelijk hoog zouden zijn, en hij kreeg gelijk.

Ook nu heeft hij een punt. Het gaat financieel slecht met Achmea (door een combinatie van boekhoudkundige trucs en gewoon slecht beleid). In een goedwerkende markt zou dat worden afgestraft, maar Achmea is nu te groot om failliet te gaan en zal haar eigen falen vertalen in wurgcontracten bij de zorginkoop. En niemand die daar iets tegen kan doen. Opsplitsen is daarom op zich geen gek idee.

Anoniem

11 november 2013

De overheid heeft via de zorgverzekeringswet en beleidsmaatregelen besloten om de beheersing van de zorgkosten uit te laten voeren door de zorgverzekeraars. Die kunnen de zorgkosten feitelijk op 2 manieren onder controle houden: zorg niet meer vergoeden of sterk onderhandelen. Optie 1 is lastig omdat we met zijn allen nu eenmaal willen dat zoveel mogelijk vergoed blijft, vooral in de basisverzekering. Dus blijft optie 2 over. Laat het duidelijk zijn; hoe groter de marktpositie van een verzekeraar hoe sterker men is in onderhandelingen met vooral ziekenhuizen. Kortom, zolang we in Nederland doorgaan met het huidige stelsel en we met zijn allen vinden dat het wat minder moet en daarvoor de verantwoordelijkheid bij de zorgverzekeraars laten zijn de Nederlandse burgers juist gebaat bij grote zorgverzekeraars.

Anoniem

11 november 2013

Helemaal eens met #4. Persoonlijk ben ik heel blij met de sterke arm die de verzekeraars zijn geworden door intelligent omgaan met de mogelijkheden en een dam opwerpen tegen de graaiers in zorgondernemerland.
Ziekenhuizen moeten het bij hun basis houden: een deugdelijk instituut voor genzeing zonder winstoogmerk. De markt heeft alles verpest en artsen verleid om nog meer te gaan graaien dan hun toch al hoge inkomen.
En ten koste van veel arbeidsplaatsen.
De overheid heeft een belofte na te komen aan de bevolking en dat kan niet anders dan via verzekeraars die nu de macht hebben het kaf van het koren te scheiden onder de artsen.
Aan E.J. kunnen we allemaal zien dat het flink de verkeerde kant opgaat op medisch gebied als deze mensen niet aangepakt worden. En er zijn er nog velen die frauderen en nu vluchten in allerlei constructies om aan de arm van de overheid te ontsnappen maar ver zullen ze niet komen met onze verzekeraars! Hulde aan alle verzekeraars die het misdadige inkomen van specialisten , zeker hen die niet eens genezen, nu gaan aanpakken. En miljarden boven tafel halen! Premiegelden van de bedrogen premiebetalers.
Nogmaals hulde aan alle verzekeraars, jullie moeten goed weten dat grote groepen in de zorg niets moeten hebben van de Hoogervorsten en Schippers die de zorg tot en met in handen willen geven van private investeerders!
En dan ook nog een eigen bijdrage van 300 euri!
Wie pakt het wietgebruik in de Tweede Kamer eens aan?
Of dacht u dat onze politici 'clean' waren?

Top