ACTUEEL

Regionale ziekenhuizen starten zorgverzekering

Regionale ziekenhuizen starten zorgverzekering

De Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (SAZ), waarin 42 algemene ziekenhuizen zijn verenigd, lanceren de zorgverzekering BeterDichtbij. De SAZ is initiatiefnemer voor deze polis, maar gaat niet zelf verzekeren. Dit gaan verzekeraar a.s.r. en zorgverzekeraar DSW doen.

De veertig kleinere ziekenhuizen die in de SAZ zijn verenigd willen met de zorgpolis een antwoord geven op de groeiende concentratie van zorg in grote ziekenhuizen. Volgens de SAZ is het beleid van de grote zorgverzekeraars te veel gericht op het concentreren van ziekenhuizen van zorg in grote ziekenhuizen. De SAZ-ziekenhuizen zeggen zo’n 85 procent van de ziekenhuiszorg te kunnen bieden. Voor gespecialiseerde zorg kunnen verzekerden altijd terecht bij topklinische en academische ziekenhuizen. De verzekerde heeft hierin keuzevrijheid, aldus de SAZ-ziekenhuizen.

Menselijke maat

De initiatiefnemers benadrukken de “menselijke maat” die de polis biedt. “De SAZ-ziekenhuizen zijn stevig verankerd in de regio: ze kennen de patiënten, de huisartsen, de apothekers en andere zorgverleners in de regio. Landelijk werkt BeterDichtbij samen met 42 regionale ziekenhuizen. Hierdoor houdt BeterDichtbij zorg letterlijk en figuurlijk dichtbij, toegankelijk, menselijk en betaalbaar.” De basispremie bedraagt 93,50 euro.

Polis BeterDichtbij

Verzekerden bij BeterDichtbij betalen voor vijf veel voorkomende behandelingen geen eigen risico in de SAZ-ziekenhuizen: liesbreuk, galblaas verwijderen, kijkoperatie knie, heupprothese, staar operatie. Met de BeterDichtbij Bon hebben verzekerden recht op extra zorg naar keuze na een ongeval tot 250 euro. Verzekerden kunnen met hun vragen terecht bij de BeterDichtbij zorgcoach. Behalve de basisverzekering is er keuze uit vier aanvullende zorgpakketten.

---

BeterDichtbij is op 1 januari 2016 ondergebracht onder verzekering De Amersfoortse en bestaat daarmee niet meer als zorgverzekering.

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Peter Hoppener

11 november 2013

Bijzonder: vertikale integratie wordt afgekeurd als zorgverzekeraar een zorgaanbieder overneemt, maar een groep ziekenhuizen mag wel een eigen zorgverzekering starten? Het eindresultaat lijkt mij identiek: een verzekeraar die niet meer objectief inkoopt, maar "eigen" zorgaanbieders voorrang zal geven.

Wim van der Meeren

12 november 2013

Mooi initiatief, maar ik snap het concept niet.
Goede en goedkope zorg van kleine ziekenhuizen wordt toch ook door andere verzekeraars gecontracteerd?
CZ sluit alleen ziekenhuizen uit voor die behandelingen, waarbij ze niet aan onze kwaliteitsnormen voldoen.
Voorbeelden: Borstkanker, blaasverwijdering, bariatrie en nu ook schizis en infectie protesiologie.

Jaap van den Heuvel

12 november 2013

Wat leuk; de verzekeraars die het niet begrijpen. Dit is echt een heel goed initiatief. Vandaar waarschijnlijk het onbegrip van de gevestigde partijen. De klant weet bij BeterDichtbij waarvoor hij betaalt. Dus als de zorg tegenvalt kan hij weer weggaan bij die verzekeraar. Als de grote verzekeraars nu een ziekenhuis afknijpen dan weet de klant dat niet. En van die zorginkoop is niets meer terecht gekomen dan handjeklap over de totale kosten. Ik ben benieuwd wat de klanten gaan doen. Nog een tip voor BeterDichtbij; geen verkoopstands in de eigen ziekenhuizen, want dan ga je brandende huizen verzekeren. Verder veel succes toegewenst.

Michel

12 november 2013

Als een topman van een verzekeraar zegt dat hij het niet begrijpt, dan moet het wel een heel goed initiatief zijn!

Mensen kunnen nu gevolg geven aan het sentiment dat ze het lokale kleinere ziekenhuis willen behouden. Als ze het aan de grote verzekeraars overlaten, zijn straks alle kleine ziekenhuizen overgenomen (officieel gefuseerd) en vindt men alleen nog een buitenpoli terug in de eigen stad.

Ik hoop dat het een groot succes wordt.

Top