ACTUEEL

Nederlanders eten minder brood

Nederlanders eten minder brood. De consumptie van brood is de eerste drie kwartalen van dit jaar met 2,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Mogelijk is dat het gevolg van populaire dieetboeken die het eten van brood om gezondheidsredenen ontmoedigen.

Dat heeft het Voorlichtingsbureau Brood woensdag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in NRC Handelsblad. Volgens een woordvoerder van het voorlichtingsbureau lijken consumenten in verwarring door populaire boeken over voeding zoals De Voedselzandloper van de Belgische arts Kris Verburgh.

Om erachter te komen wat er precies achter de dalende broodconsumptie zit, start het voorlichtingsbureau dit najaar nog een onderzoek. De consumptie van brood daalt al sinds 2009, maar de daling is dit jaar sterker dan in andere jaren, aldus de voorlichter.

Kris Verburgh raadt in De Voedselzandloper consumenten aan om zo min mogelijk brood te eten. Er zouden te veel suikers in zitten. Het boek wordt in Nederland veel verkocht en was genomineerd voor de NS Publieksprijs 2013.

Preventieve werking

Volgens voedingsdeskundige Nynke Leonards van het voorlichtingsbureau is brood wel degelijk gezond, omdat het product verschillende voedingsstoffen levert zoals zetmeel, vezels en mineralen. “Er zijn sterke aanwijzingen dat brood een preventieve werking heeft als het gaat om bijvoorbeeld hart en vaatziekten'', aldus Leonards. De voedingsdeskundige verwerpt de beweringen van Verburgh dat brood slecht is voor de gezondheid. (ANP)

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 november 2013

Logisch dat een belgische arts dit zegt. Brood in belgie, vooral in supermarkten is totaal ander brood dat in nederland wordt gemaakt en gegeten. Ter verduidelijking, de structurele daling van het eten van brood heeft gewoon financiele en culturele redenen. Dat hoort geen hogere wiskunde te zijn.

Anoniem

14 november 2013

Ik sluit mij aan bij de bovenstaande reactie, zeker ook wanneer je bedenkt dat de alternatieven die mensen consumeren waarschijnlijk meer suikers bevatten dan brood.

Top