ACTUEEL

Ruim 5 miljoen Nederlanders chronisch ziek

In Nederland lijden 5,3 miljoen mensen aan een chronische ziekte. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is het aantal chronisch zieken in 8 jaar tijd met 17 procent gestegen. De groei komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook doordat ziekten eerder worden gezien en doordat behandelingen beter zijn geworden, waardoor mensen langer leven. Ook zijn huisartsen beter gaan bijhouden wie een chronische aandoening heeft.

De stijging van het aantal Nederlanders met zogenoemde multimorbiditeit, die in een bepaalde periode meer dan één chronische ziekte hebben, is met 26 procent toegenomen, aldus het RIVM. Dat zijn 1,9 miljoen mensen. Daarvan zijn er 580.000 75 jaar of ouder.

Behalve ouderen worden ook laagopgeleide personen vaak getroffen één of meer chronische ziekten. Volgens het RIVM is 79 procent van de laagopgeleiden chronisch ziek, van de hoogopgeleiden is dat 43 procent. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Sess

17 november 2013

Chronisch ziek, en chronisch ziek is nog een heel verschil in. Of er een goede medicatie voor je is of dat je ziekte onbehandelbaar is. Dat is dan vrij ernstig en brengt veel extra kosten met zich mee wat niet meer te declareren is bij de belasting en dat je daarvan nog eens een klein gedeelte tegemoet kunt zien. Belachelijk alles nieuwe systemen en eigen verantwoording. Als er in het buitenland wat gebeurd dan weten ze ons wel te vinden, voor bijdragen. Maar onze eigen mensen met een minimum aan inkomen en veel extra kosten moeten het zelf maar oplossen. Daar wordt ook armoede geleden.

Top