ACTUEEL

OMS herziet visie kwaliteitsbeleid

De Orde van Medisch Specialisten (OMS) werkt aan een nieuw visiedocument over de kwaliteit van zorg. Dat zei Marcel Daniëls, cardioloog en voorzitter van de Raad Kwaliteit van de OMS.

Daniëls bracht het nieuwe visiedocument woensdag ter sprake tijdens het symposium Zicht en toezicht op zorg van Radboud umc. Volgens hem heeft de OMS nu 'tools' ontwikkeld die specialisten helpen om het functioneren te monitoren. Denk aan IFMS, kwaliteitsvisitaties en herregistratie. Ook ontwikkelde de OMS instrumenten om specialisten te ondersteunen als een collega disfunctioneert.

Verschuiving

“Maar daartussen hebben we nu weinig,” zei Daniëls. “En dat terwijl mensen hun loopbaan meestal beginnen met goed te functioneren. En dan langzaam verschuift er iets. De vraag is dus: hoe ga je er mee om als iemand tijdelijk of langer niet optimaal functioneert?” De OMS wil voorkomen dat specialisten gaan disfunctioneren. Daartoe wordt nu een visiedocument opgesteld door twee werkgroepen.

Vraagstukken

In het visiedocument wil de OMS zich uitspreken over alle actoren in de zorg, van specialist tot raad van toezicht. Verbeteringen waar de OMS aan denkt zijn onder meer het delen van het persoonlijk ontwikkel plan met alle collega's in de vakgroep en het toelaten van niet-artsen tot de teams die kwaliteitsvisitaties uitvoeren. Die externen zijn wellicht beter getraind om specialisten te beoordelen op niet-medische competenties. De OMS zal zich ook uitspreken over de rol van de rvb en rvt waar het de kwaliteit van zorg betreft. (Daan Marselis)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top