ACTUEEL

'Jansen verzweeg maandenlang foute diagnose'

Ex-neuroloog Ernst Jansen moest weten dat de diagnose alzheimer hoogstwaarschijnlijk niet klopte bij patiënt Ferry de Haan, maar toch vertelde hij dat niet. “Dat is er niet meer van gekomen door mijn ontslag'', geeft Jansen als verklaring donderdag tijdens de vierde zittingsdag in de strafzaak tegen hem.

De rechter vindt dat vreemd. “In september 2003 kreeg u nieuwe testuitslagen waaruit bleek dat er waarschijnlijk geen sprake was van alzheimer en in december vertrok u. U heeft dus drie maanden de tijd gehad om dit met uw patiënt te bespreken.'' Jansen zegt in een reactie dat De Haan ook best contact met hem had kunnen opnemen. “Hoewel dat natuurlijk niet zijn verantwoording is.''

De Haan kwam in 2002 bij de voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. Hij had last van aanvallen en vermoeidheidsklachten. Jansen vertelde hem dat hij een vroege vorm van alzheimer had. Later, na onderzoek door een andere arts, bleek de man epilepsie te hebben.

Zwaar medicijn

Dat zou ook al uit de eerste tests zijn gebleken. Toch kreeg De Haan het zware alzheimer-medicijn Exelon voorgeschreven, ondanks dat dit niet samengaat met epilepsie en ondanks dat het niet werkt bij patiënten die een vroege fase van de ziekte hebben. “Ik wilde kijken wat het effect van dit medicijn op meneer De Haan was'', zegt Jansen nu daarover. Volgens hem was de patiënt op de hoogte van deze proef. De Haan, die ook aanwezig is in de rechtszaal, schudt daarop hard van niet.

Goede bedoelingen

De ongeveer 2 jaar die hij dacht de ernstige ziekte te hebben, waren met enorme gevolgen. De man ging er financieel op achteruit, moest zijn huis verkopen, zijn huwelijk liep stuk en hij kreeg suïcidale klachten. Jansen reageerde daarop dat dit uiteraard”dramatisch en afschuwelijk'' is, maar dat hij De Haan behandelde met “alle goede bedoelingen''.

Jansen staat terecht voor het onder meer stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten, met verregaande gevolgen. Begin volgend jaar volgt de uitspraak in deze zaak, die de grootste medische strafzaak is in de Nederlandse geschiedenis. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top