ACTUEEL

Meldpunt onduidelijke medische kosten geopend

Patiënten van medisch specialisten die te maken krijgen met vervelende verrassingen op hun ziekenhuisrekening kunnen vanaf donderdag hun klachten kwijt bij een speciaal meldpunt. Dat heeft de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer laten weten. Brenninkmeijer richtte het meldunt samen met de Consumentenbond op.

Volgens de ombudsman is het voor patiënten vaak niet duidelijk wat een behandeling bij een medisch specialist gaat kosten. Zo moeten zij soms onverwacht medische kosten uit eigen zak betalen omdat het eigen risico is aangesproken, terwijl de patiënten dit van tevoren niet wisten.

Inzicht medische kosten

Brenninkmijer wil met behulp van het meldpunt onderzoeken waar burgers precies tegenaan lopen als het gaat om inzicht krijgen in de kosten van een medische behandeling. De ombudsman verwacht begin van 2014 met de eerste resultaten naar buiten te komen. (ANP)

5 Reacties

om een reactie achter te laten

Anoniem

14 november 2013

Alle financieel verkeer wordt door administraties en hun computers verricht.
Voeg daarbij een ondoorzichtig DBC systeem en denk dan aan C2000 wat na een decennium lang sukkelen uiteindelijk nu het overleden patientje is van de heren/dames IT.

De overhead is nog nooit zo hoog geweest als sinds de masale invoering van computers met hun eindeloze reeks fouten en miscalculaties. Terug naar het eenvoudige handwerk en de geschreven nota's uit eind jaren 90.

Er is geen ontkomen meer aan, zeker niet na het wereldwijde NAS schandaal waaruit blijkt dat diverse overheden zelfs zonder het te weten werden afgeluisterd zogenaamd in de strijd tegen de terreur.
Nou de IT terreur, die is de grote kostenpost. Weg uit onze ziekenhuizen, zijn we in 1 klap allemaal weer winstgevende ziekenhuizen!

Anoniem

15 november 2013

Als specialist voer ik alleen mijn verrichtingen in. Wat het kostenplaatje wordt? geen idee. Dat wordt ergens in een anonieme computer bepaald, de "grouper"
Nog steeds wordt de suggestie gewekt dat de specialist verantwooordelijk is voor de eindrekening. Heb zelf geen enkel idee hoe die wordt opgesteld. Ik krijg gewoon mijn bevoorschotting per maand. Vroeger was het nog inzichtelijk, stond gewoon in het zwarte boek wat een ingreep kostte, we zijn nu in een onbegrijpelijk en ondoorzichtelijk systeem terecht gekomen waar het voor niemand mee te begrijpen is hoe de kosten worden gegenereerd. De enige die ervan profiteert is de ICT sector

Anoniem

15 november 2013

Helemaal eens met #2. Ook ik heb geen enkele notie van wat de verrichting die ik uitvoer opbrengen. Geen idee ook wie mij dat wel zou kunnen vertellen. Ik denk niemand.... Ook is er feitelijk onder het huidige systeem met stafmaatschappen die een budgetplafond hebben niet meer 1 op 1 gerelateerd dat wat ik aan verrichtingen declareer ook daadwerkelijk krijg. Daar is een heel ingewikkeld systeem met benchmarking voor bedacht door een paar hele handige jongens.
Maar verder zijn we lekker transparant bezig hoor.

Anoniem

23 november 2013

We lezen met zijn allen een heel goede roman van Kafka als we bezig zijn en van ons eigenlijke vak is steeds minder te zien in de lawine van eurogeweld die de media beheerst.
Nee, het nieuwe denken, creatieve destructie, dat worden we geacht te onderschrijven.
Denk dat ik er maar eens uitstap. Dit is geen leven meer voor een simpele specialist die alleen zijn vak nog begrijpt maar met de dag meer kritiek krijgt van managers en 'leidinggevenden'. Het schorum wat de werkvloer onleefbaar maakt en nog niets weet maar blijkbaar
aan de macht heeft geroken.

Anoniem

24 november 2013

Zo eens met de vorige stukken. Wie weet nog hoeveel iets kost? Het beheren van financiën staan bovenaan in de gezondheidszorg, maar niemand kan de werkelijke kosten zien. Dan hebben we het nu over DOT' s Dbc op weg naar transparantie! Vergeet het! Bezuinigen, ja dat kan heel goed! Maak het inzichtelijk en de helft van de ondersteunende diensten en controle diensten kunnen geschrapt. Let op! Ik heb het niet over de handen aan bed, die moeten met de handen aan bed blijven. Want daar ook zijn in de laatste jaren zoveel meer scoringslijsen bij gekomen dat de tijd aan bed al minder is.
Gezondheidszorg is een sector van zorg, maar vooral om de financiën.

Top