ACTUEEL

Resistente bacterie rukt snel op in Europa

In ziekenhuizen in Europa komen infecties, die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen de sterkst werkende antibiotica, vaker voor dan tot nu toe werd gedacht. Dit blijkt uit een groot onderzoek onder leiding van de afdeling Medische Microbiologie van het UMCG.

Uit het onderzoek blijkt dat in steeds meer landen in Europa een toenemend aantal ziekenhuizen te maken heeft met infecties die worden veroorzaakt door bacteriën die resistent zijn tegen carbapenem-antibiotica. De meeste van deze bacteriën behoren tot de groep van darmbacteriën, zoals Escherichia coli en Klebsiella pneumoniae. Die kunnen niet alleen urineweginfecties veroorzaken, maar ook longontsteking en ernstige infecties in de bloedbaan.

Het aantal bloedbaaninfecties dat wordt veroorzaakt door de Klebsiella pneumoniae-bacterie en resistent is tegen carbapenem-antibiotica is tussen 2009 en 2012 gestegen tot meer dan vijf procent in vijf - veelal in Zuid-Europa gelegen - landen. Ook het vóórkomen en de verspreiding van de Acinetobacter-bacterie, die infecties veroorzaakt in intensive care units, met meer dan 25% in acht van de 18 rapporterende landen, is een nieuwe bron van zorg.

Gevaar voor volksgezondheid

“De resistentie tegen carbapenem-antibiotica is een grote bedreiging voor de gezondheidszorg, omdat deze antibiotica worden beschouwd als de laatste behandelmogelijkheid voor infecties die worden veroorzaakt door bacteriën die al resistent zijn tegen de gangbare antibiotica”, stelt UMCG-onderzoeksleider Hajo Grundmann. “Daarom is het van groot belang dat alle landen in Europa nationale richtlijnen ontwikkelen voor infectiepreventie om de verspreiding van deze bacteriën te voorkomen. Tegelijkertijd moet er veel meer aandacht in ziekenhuizen komen om het antibioticagebruik te beperken en verbeteren.”

Het onderzoek werd uitgevoerd in 38 landen in Europa in opdracht van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) in Zweden. Het ECDC maakt de resultaten bekend in het kader van de zesde European Antibiotic Awareness Day die maandag 18 november plaatsvindt.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Gulpen bc

18 november 2013

De fagen technologie bied hier een oplossing voor.
In Oost europa en Rusland is dit een zeer bekende techniek.
Ook in Nederland is wel eens iemand op kleine schaal hiermee bezig geweest, heeft echter nooit de markt gehaald.
En hier gaat het dus om. Grote farmacie bedrijven zouden door ontwikkeling van de fagen technologie miljarden aan onwikkelingsgeld voor anti biotica vernietigen.
Er is al fagen onderzoek geweest in 1896 door Hankin die rapporteerde hoe het water van de Ganges bacteriën kon doden.
In 1921 werd fagen technologie in Frankrijk toegepast tegen bacteriële infecties. Maar door de opkomst van de anti biotica geraakte deze therapie in de vergetelheid behalve in het Oostblok.
De echte onderzoekers van fagen zijn Edward Twort en Felix d'Herelle de laatst genoemde bestreed omstreeks 1925 in Egypte epidemiën met fagen.
Er is ook in 1970-1980 veel onderzoek naar fagen gedaan. Er zijn zeker 1000 publicaties op dit terein te vinden merendeels Russiche.
Dus er valt veel in te brengen tegen de onnodige bangmakerij omtrent ant biotica resistentie.
Laat u zich bang maken dan bent u de geeigende speelbal voor de lobby van anti biotica producenten.

J.L.

19 november 2013

Er is nog een ander middel tegen infecties wat ook maar niet op 'de markt' wordt gezet. Hier een korte weergave van een artikel uit:
Deutsche Wirtschafts Nachrichten en KOPP ( vertaald):


De behandeling van kankerpatiënten met dure medicijnen, chemotherapie en apparatuur is al jaren een zeer lucratieve handel voor de farmaceutische industrie. Dat is dan ook de belangrijkste reden dat het bestaan van veel effectievere en goedkopere middelen tegen kanker zoveel mogelijk wordt achtergehouden en onderdrukt. Dat geldt ook voor de zuurzak of guanábana, een boom wier gelijknamige vrucht 10.000 x werkzamer is als chemomedicijnen, en 100 x effectiever is als een totale chemotherapie. Bovendien blijven de verschrikkelijke bijwerkingen achterwege.

De zuurzak of graviola is onder andere te vinden in het Caribische gebied, Centraal Amerika, het Amazonegebied en Indonesië. De exotische vrucht heeft een zoetzure smaak en wordt of werd in diverse dranken (o.a. Appelsientje Mango & Guanábana) verwerkt. Ook zou de complete vrucht op diverse markten te krijgen zijn. Wereldwijd maken diverse producenten guanábanasap.

Effectief, maar toch niet op mensen getest

Het Cancer Research UK instituut erkent dat graviola-extract sommige soorten lever- en borstkankercellen, die tegen bepaalde chemotherapeutica resistent waren, kunnen doden. Desondanks zijn er nog altijd geen grootschalige onderzoeken met mensen verricht, reden waarom het instituut concludeert dat er 'geen bewijs' is dat graviola een geneesmiddel voor kanker is.

In 2008 werd in een andere studie bevestigd dat graviola 'in een reageerbuis een anti-kankerwerking heeft, maar nog niet op mensen werd getest.' Toch werd al in 1996 in een Amerikaans onderzoek geconcludeerd dat een 'geïsoleerde verbinding, die uit de zaden van de vrucht werd geëxtraheerd, een 10.000 keer hogere werkzaamheid op kankercellen heeft als het chemomedicijn Adriamycine.'

Werking al zo'n 40 jaar bekend, maar niet bekend gemaakt

Het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) is hier al sinds de jaren '70 van op de hoogte. 'De onderzoeken lieten zien... dat de bladeren en stengel van de planten ongelooflijk succesvol zijn in het vernietigen van bepaalde kankercellen in het lichaam.' Volgens Psychology Today werden de resultaten echter niet geopenbaard, maar alleen intern gehouden. (1)

Jaren later onderzocht de Katholieke Universiteit in Zuid Korea het middel opnieuw, en kwam tot de slotsom dat de zaden van de zuurzak ook werkzaam zijn tegen dikke darm- en longkankercellen (2).

Ook effectief tegen infecties en parasieten

Zowel de vrucht, de bladeren, de stam als de schors worden door de natuurgeneeskunde met groot succes tegen kanker ingezet. Inheemse volken gebruiken de stekelige 'supervrucht' echter ook om te ontspannen, als middel tegen infecties, parasieten en depressies, en ter preventie van chronische ziekten.

Namaken werkzame stof mislukt

Kanker zou dus heel goed zonder gevaar en bijwerkingen met extracten van de 'wonderboom' te behandelen zijn. De extreme misselijkheid, gewichtsafname en haaruitval door chemotherapie zijn daarom onnodig. Bovendien zou de vrucht het immuunsysteem juist beschermen in plaats van afbreken, zoals chemotherapie dat doet.

Een niet bij name genoemd farmaceutisch bedrijf zou zeven jaar geleden zonder succes geprobeerd hebben de werkzame substanties van de zuurzak na te maken en als eigen product op de markt te brengen. (2)

'Grootste bijwerking chemotherapie: Kanker'

In augustus 2012 schreven we dat Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat chemotherapie de groei van kankertumoren juist versnelt. Pas recent werd dit nieuws door andere media in Nederland opgepikt. 'Het is nu bewezen dat de belangrijkste bijwerking van chemotherapie kanker is,' aldus Natural News, de grootste Amerikaanse alternatieve gezondheidswebsite. 'Kankercentra zouden daarom de benaming 'gifcentra' moeten krijgen.'

Kankerindustrie houdt al jaren andere effectief medicijn tegen

Eerder dat jaar haalden wetenschappelijke onderzoekers van de Universiteit in het Canadese Edmonton het nieuws met hun ontdekking dat er al jaren een veel effectiever medicijn bestaat tegen kanker, maar dat de toepassing hiervan door de machtige farmaceutische industrie -en via de door hen gecontroleerde medische autoriteiten- wordt geblokkeerd.

Het medicijn dichloroacetaat (DCA), dat wordt gebruikt bij bepaalde stofwisselingsziekten, heeft nauwelijks bijwerkingen en is volgens de onderzoekers een veel goedkoper, veiliger en vooral effectiever medicijn tegen kanker. Omdat de gevestigde kankerindustrie echter miljardenwinsten maakt met de bestaande peperdure, maar veelal slecht werkende medicijnen en therapieën, wordt het gebruik van DCA tegen kanker nog altijd tegengehouden, met over de hele wereld miljoenen onnodige sterfgevallen als gevolg.

Top