ACTUEEL

Chronisch zieken durven niet over te stappen

Bijna acht van de tien chronisch zieken (78 procent) durft niet over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Dit blijkt uit het Nationaal Zorgonderzoek van vergelijkingssite het Zorgverzekering Informatie Centrum (ZIC).

Chronisch zieken zijn met name bang dat ze bij een overstap geen aanvullende verzekering meer kunnen afsluiten. Bijna 21 procent geeft aan om deze reden niet over te stappen. Bij de respondenten zonder chronische aandoening geeft nog geen 5 procent dit als reden aan om niet over te stappen.

Volgens Simon den Hollander van het ZIC is de vrees van chronisch zieken niet uit d elucht gegrepen. Een verzekeraar mag mensen voor de aanvullende zorgverzekering weigeren. “Gelukkig hanteren steeds minder verzekeraars een vorm van medische selectie waardoor een overstap steeds eenvoudiger wordt”, aldus De Hollander.

Kritischer

Mensen met een chronische aandoening komen gemiddeld vaker in aanraking met de verzekeraar. Uit het onderzoek blijkt dat zij over het algemeen kritischer zijn over hun zorgverzekeraar. Gemiddeld beoordelen zij de verzekeraar met slechts een 6,2. Bij mensen zonder chronische aandoening is dit gemiddeld een 6,8. Op alle punten scoren de verzekeraars minder, maar het grootste verschil zit bij de keuze mogelijkheden van de aanvullende verzekeringen. Mensen zonder chronische aandoening geven hun verzekeraar op dit onderdeel gemiddeld een 7,7, daarentegen geven chronisch zieken hiervoor slechts een 7.

Eigen risico

Het grootste punt van kritiek onder chronisch zieken  is het kabinetsplan om in 2014 de compensatieregeling van het eigen risico voor chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) af te schaffen. Uit het onderzoek blijkt dat de irritatie over het eigen risico aanzienlijk is. Mensen met een chronische aandoening waarderen de hoogte van het eigen risico met een 4,4.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn - www.gezondezorg.org

15 november 2013

Ik zou zeggen: nog een reden waarom Nederland één, publieke zorgverzekeraar zou moeten krijgen. Zie voor de andere redenen http://www.gezondezorg.org/een-zorgverzekeraar.

Anoniem

16 november 2013

Helemaal eens met #1
Het is de alles verwoestende marktverwerking van de VVD en D66 die ons ons veel beter functionerende zorgstelsel van het begin van dit millennium heeft afgepakt.
Het zou goedkoper worden stelletje schoften, dat zeiden ze. Want de verzekeraars zouden gaan concurreren. En terwijl vrijwel heel Nederland ertegen was werd het opgelegd door de VVD, m.n. Hoogervorst. En vrijwel de hele overige partijen waren tegenstander. Toen daarbovenop het DBC en de opkomst van prive klinieken en de opkomst van private investeerders en nu de dreiging van honderduizend ontslagen.
(.........Hele zware vloeken .........nog meer vloeken)


Aan de Telecom kunnen we zien wat er ook nog eens gebeuren kan: dat Nederland zelfs de zeggenschap over de voormalige staatsbedrijf PTT kan kwijtraken. De burgers mogen betalen, bij elke marktprincipe.
En in de zorg zou het eigenlijk helemaal uit den boze moeten zijn. Waar is de ethiek nog? De gesprekken gaan alleen over geld. Maar de Quote top 500 laat de rijksten zien die miljarden bezitten ( Heineken 7 miljard!)
Woedend zijn de mensen overal en Nederland staat aan de rand van een ongemeen fel gevecht tussen de voor en tegenstanders van de marktwerking en het gaat in 2014 zo hard tegen hard dat de hele zorg zal imploderen.
De rijken steeds rijker en de armen naar de voedselbank of plegen zelfmoord.
Waar zit jullie geweten bestuurders van Nederland?
Maar wacht, van heel onverwachte zijde gaat er hulp komen voor de mateloos besodemieterde burgers. Maar niet vanuit de bestuurdersclubs

Top