ACTUEEL

Ex-neuroloog zwijgt over medicijngebruik

Ex-neuroloog Ernst Jansen ontkent dat het door zijn forse medicijngebruik komt dat zijn ex-patiënten en hij heel andere verklaringen hebben afgelegd over gesprekken die ze hebben gevoerd. “U slikte in die tijd dagelijks acht tot tien pillen”, zei de president van de rechtbank maandag tijdens de vijfde zittingsdag in de strafzaak tegen Jansen.

Jansen zelf wilde niet uitweiden over zijn medicijngebruik. “Suggereren en insinueren kunnen we allemaal”, zei hij. De voormalig neuroloog was verslaafd aan het middel Dormicum, veelal gebruikt als slaappil.

Medicijn ten onrechte

Een van zijn voormalige patiënten zei in haar aangifte dat Jansen aandrong dat ze het zware middel Exelon zou gebruiken. Net als een andere patiënt verklaarde ze dat Jansen met stemverheffing zei: “Je hebt het, je hebt het!” over het feit dat ze alzheimer zou hebben. De neuroloog kan zich niet voorstellen dat hij dit zei. Volgens de officier van justitie verklaarde een andere patiënt dat Jansen uit woede een asbak door de behandelkamer gooide. “Daar weet ik niks van”, zei de ex-neuroloog.

Medische klachten

Uiteindelijk bleek de vrouw die Exelon slikte geen alzheimer te hebben. Het gebruik van het medicijn zorgde voor lichamelijke en later ook psychische klachten. Toen ze met de medicijnen stopte, verdwenen de lichamelijke klachten. De vrouw, die anoniem wilde blijven, maakte de rechtszitting niet meer mee. Ze overleed eerder dit jaar.

Strafzaak

Jansen staat terecht voor het onder meer stellen van verkeerde diagnoses bij meerdere patiënten, met verregaande gevolgen. Begin volgend jaar volgt de uitspraak in deze zaak, die de grootste medische strafzaak is in de Nederlandse geschiedenis. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top