ACTUEEL

'Jansen rukte onderzoeken uit verband'

Ex-neuroloog Ernst Jansen 'winkelde selectief' in onderzoeksresultaten om zijn gestelde diagnoses te bevestigen. Resultaten die tot een andere diagnose zouden leiden, werden door Jansen genegeerd, zei de officier van justitie maandag tijdens de vijfde zittingsdag van de strafzaak tegen de voormalig neuroloog. Ze meende dat bij Jansen sprake was van een tunnelvisie.

De ex-neuroloog was het er absoluut niet mee eens. “Als er uit onderzoek iets volgt dat je gedachte bevestigt, gebruik je dat. Dat is de normale werkwijze voor een neuroloog”, zo reageerde hij. Jansen bevestigde wel dat hij fouten heeft gemaakt. In veel gevallen waar hij dementie diagnosticeerde schreef hij niet dat het om een vroege vorm van dementie zou gaan. Deze fase van de ziekte duurt tien tot vijftien jaar.

Foute diagnoses

Nu dachten de voormalige patiënten dat ze al op korte termijn de gevolgen van de ziekte zouden ondervinden. Een patiënt vroeg zijn vrouw hem te verlaten. “Je hebt nu niets meer aan mij. Ik heb geen toekomst meer.” Pas na jaren medicijngebruik bleek dat zijn hersenfuncties helemaal niet in rap tempo terugliepen. “Je komt bij de neuroloog met beenklachten en verlaat de praktijk met een diagnose van alzheimer in een vergevorderd stadium”, vatte deskundige Jos Snoek een van de casussen samen die maandag centraal stond.

Patiënten

Maandag stonden de dossiers van twee oud-patiënten van de ex-neuroloog van het Medisch Spectrum Twente centraal. Een van hen was een vrouw die bij Jansen kwam met problemen omdat ze mank liep. Volgens de ex-neuroloog had ze ook geheugenproblemen. De vrouw ontkende dit. Jansen kwam op basis van gebrekkig onderzoek met de diagnose alzheimer, zo zei neuroloog Snoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

In het tweede geval kwam een toen 41-jarige man bij hem met taalproblemen. Dat was voor Jansen reden te denken aan een aandoening van de hersenen. Snoek: “Mijn eerste stap zou zijn deze man naar een logopedist te sturen. Want in dit onderzoek zie ik nergens dat de taalproblemen daadwerkelijk vastgesteld zijn.” Een geval van iemand met die leeftijd met taalproblemen is zeker reden alles uit de kast te trekken. “In dit geval is het verkeerde uit de kast getrokken.” (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top