ACTUEEL

'Verklaring euthanasie jaarlijks verlengen’

Een schriftelijke wilsverklaring voor euthanasie zou jaarlijks moeten worden verlengd om de arts meer houvast te geven voor het geval een patiënt zijn wil niet meer kan uiten. Dat stellen zes medici en wetenschappers dinsdag in dagblad Trouw. Een van de ondertekenaars is Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, oud-voorzitter van de artsenfederatie KNMG.

Wie euthanasie wil, kan dat vastleggen. Maar als ziektes als dementie of een herseninfarct om de hoek komen kijken, kan een patiënt de wens vaak niet meer herhalen. Bij artsen ontstaat dan twijfel over de vraag of de zieke nog wel achter de aanvankelijke verklaring staat. Door de wilsverklaring beperkt houdbaar te maken - maximaal 2 jaar - en deze het liefst jaarlijks te actualiseren, ontstaat meer duidelijkheid, betogen de zes.

Herbevestigen wilsverklaring

Daarbij vinden ze het belangrijk dat tijdens het ziekteproces regelmatig door arts en patiënt over de wilsverklaring gesproken wordt. Dit zou dan ook schriftelijk moeten worden vastgelegd, met een herbevestiging van de wilsverklaring en een aantekening in het medisch dossier. De wilsverklaring is dan geen eenmalige uiting, maar een ,,levend document''.

De zes wetenschappers benadrukken dat ook in een situatie van gevorderde dementie de patiënt nog momenten kan hebben waarin een gesprek mogelijk is. De arts kan daar met zijn bezoeken aan de patiënt op inspelen. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Vernhout

20 november 2013

Geven mensen niet juist vroegtijdig een euthanasieverklaring af om te voorkomen dat ze dit vanwege mentale of fysieke beperkingen op een gegeven moment niet meer kunnen?

Top