ACTUEEL

‘Meer praktijkondersteuners ggz wenselijk’

Patiënten zijn heel tevreden over de praktijkondersteuner huisartsen GGZ (POH-ggz). Dit blijkt uit onderzoek van Cliëntenbelang Amsterdam.

De POH-ggz van Prezens en Arkin biedt, onder regie van de huisarts, mensen met lichte tot matige psychische klachten kortdurende begeleiding. Minder dan de helft van de huisartsenpraktijken in Amsterdam en Diemen heeft een praktijkondersteuner ggz in dienst. Dit aantal moet snel omhoog, vindt Cliëntenbelang Amsterdam.

Zestig procent van de praktijkondersteuners ggz in Nederland is sociaal psychiatrisch verpleegkundige. Voorzitter Ivonne van der Padt van V&VN Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundigen (SPV) reageert dan ook trots op de onderzoeksresultaten. “De onderzoekers suggereren dat de positieve uitkomsten ermee te maken kunnen hebben dat het in Amsterdam vooral ervaren SPV'en zijn die de functie van POH-ggz invullen”, reageert Van der Padt. “Als V&VN SPV kunnen wij ons daar alles bij voorstellen.”

Klantgericht

Het onderzoek laat zien dat cliënten de snelle, klantgerichte werkwijze zonder diagnose enorm waarderen. Zeker voor mensen die eerder binnen de ggz zijn behandeld is deze aanpak soms een verademing: geen bureaucratie, onderzoeken en (stigmatiserende) diagnose, maar praktische hulp, meer tijd en geen druk om medicatie in te nemen.

De werkwijze is volgens Cliëntbelang Amsterdam ook effectief: bij veel mensen leidt de begeleiding tot klachtvermindering of inzicht in de problemen. Toch toont het onderzoek ook verbeterpunten aan. Het gaat hierbij met name over de informatievoorziening en inspraak.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Mitrasing

19 november 2013

De minister heeft geen geld. Het macrobudget POH-GGZ 2014 is € 63,2 miljoen Onvoldoende als in 2014 alle huisartsenpraktijken een POH-GGZ gaan inzetten dan is €226,7 miljoen nodig.

Top