ACTUEEL

Helft zwangere vrouwen drinkt door

Bijna de helft van de zwangere vrouwen in Nederland drinkt wel eens alcohol. Dit blijkt uit West-Europees onderzoek, zo meldt het AD. In de krant roepen tien instellingen voor verslavingszorg op tot een overheidscampagne.

Opvallend is dat met name hoog opgeleide toekomstige moeders doorgaan met drinken tijdens de zwangerschap. 33 procent is hoogopgeleid, terwijl  7 procent van de drinkende vrouwen een lagere opleiding heeft. Daarmee zijn hoger opgeleide vrouwen een risicogroep, stelt directeur Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP in het AD. “Zeker vrouwen die lid zijn geweest van een studentenvereniging.” Voor hen zou drinken vanzelfsprekend zijn.

Volgens de instellingen voor verslavingszorg zijn vrouwen zich onvoldoende bewust van de gezondheidsschade die ook kleine hoeveelheden drank aan de foetus kunnen toebrengen. Het gaat hierbij om onder meer concentratiestoornissen, verminderde groei en een slecht gebit op latere leeftijd.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Kok

20 november 2013

Ik kan mij niet voorstellen dat dit onderzoek deugt. Uitkomsten als “Zeker vrouwen die lid zijn geweest van een studentenvereniging.” kunnen niet waar zijn.

Hebben we hier wederom een voorbeeld van hoe we de politiek kunnen bewegen om vooral ruimhartig te portemonnee te trekken om preventiegelden (inspanningsverplichting i.p.v. resultaatverplichting) ter beschikking te stellen?

Vrij naar Diederik Stapel: ook roodvlees eters hebben een verhoogde kans op een middelenafhankelijkheid, een slecht gebit en zweetvoeten op latere leeftijd.

Top