ACTUEEL

'Wapenvergunning Tristan alarmeerde ggz niet'

De ggz was "niet echt gealarmeerd" toen de ouders van Tristan van der Vlis, de dader van het bloedbad in Alphen aan den Rijn, meldden dat hun zoon een wapenvergunning had gekregen. Dat zei de moeder van Tristan donderdag tijdens een voorlopig getuigenverhoor bij de rechtbank in Den Haag.

Tristan vroeg die vergunning in 2008 aan. Over de melding bij de ggz zei zijn moeder: "Zij kunnen hem peilen. Als zij hem daarover vragen zouden stellen, kunnen zij bepalen of het gevaarlijk was. We hadden ook de afspraak met hem, dat als hij depressief zou worden, hij zijn wapens moest inleveren. Daar vertrouwden we hem in."

Verbaasd

De ouders waren wel verbaasd dat Tristan een vergunning kreeg, maar op internet vonden ze uit dat het wel legaal was. Daarom stapten ze ook niet naar de politie. Die gaf hem het verlof en wisten dat hij eerder met psychische problemen was opgenomen, legde ze uit.

Tristan kampte jarenlang met psychische problemen. Zo werd hij in 2006 opgenomen, nadat zijn ouders een schriftje hadden gevonden waarin hij een scenario beschreef waarin hij zelfmoord pleegde. In de periode daarna zou hij heel boos zijn geweest, vooral op God. Die vond hij wreed vanwege het lijden in de wereld.

Aangetikt

Ook zou Tristan regelmatig het gevoel hebben gehad door iemand aangetikt te worden. ,,Dat was in augustus 2007. Hij dacht dat iedereen dat had. Er is meteen een afspraak gemaakt met GGZ. Het was heel duidelijk dat hij hallucinaties had en psychotisch was.'' Hij kreeg daarvoor direct medicatie. Een maand later zou Tristan lid zijn geworden van de schietvereniging. Van der Vlis vertelde dat ze dat toen niet wist. Toen Tristan in oktober 2008 een wapenverlof aanvroeg ,,ging het goed met hem''.

Van der Vlis moest bij de rechtbank in Den Haag verschijnen voor een zogeheten voorlopig getuigenverhoor. Twee slachtoffers van het schietdrama in Alphen aan den Rijn hebben die verhoren aangevraagd om te kijken of zij bij iemand hun schade kunnen verhalen.

Van der Vlis schoot in april 2011 zes mensen dood in een winkelcentrum. Daarna pleegde hij zelfmoord. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top