ACTUEEL

Maximaal 12 jaar cel voor foute diagnose

Het wordt de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis genoemd, de zaak tegen voormalig neuroloog Ernst Jansen. Maar liefst 16 zittingsdagen zijn ervoor uitgetrokken, inclusief uitloop. Begin december wordt de eis van de officier van justitie bekend, 11 februari 2014 moet de uitspraak volgen. De maximale gevangenisstraf die Jansen kan krijgen, is 12 jaar.

De voormalig neuroloog van het Medisch Spectrum Twente (MTS) wordt verdacht van 21 strafbare feiten. Het gaat onder meer om het opzettelijk in een hulpeloze toestand brengen en laten van een patiënt die later overleed en acht patiënten die daardoor zwaar lichamelijk en/of psychisch letsel hebben opgelopen. Ook wordt Jansen verdacht van diefstal, verduistering en valsheid in geschrifte.

Uitzonderlijke strafzaak

De zaak is uitzonderlijk groot: meer dan 200 voormalig patiënten hebben zich gemeld als slachtoffer, bijna de helft van hen is inmiddels schadeloos gesteld. Het is de angst van veel patiënten: een arts die verkeerde diagnoses stelt, met alle verregaande gevolgen van dien. Jansen wordt ervan verdacht dit vele jaren te hebben gedaan. Ook lijkt het erop dat zijn zaak in de doofpot werd gestopt door onder meer zijn voormalig werkgever en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Jansen mocht in Nederland niet meer werken, maar vertrok naar Duitsland om daar weer als neuroloog aan de slag te gaan. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top