ACTUEEL

Oppositie vreest voor voortbestaan pgb

Oppositiepartijen D66 en GroenLinks vrezen voor het voorbestaan van het persoonsgebonden budget (pgb) als de langdurige verpleging en de verzorging straks overgaan naar de zorgverzekeraars. Daarom eisen zij van staatssecretaris Van Rijn (VWS) dat het pgb wordt opgenomen in de Zorgverzekeringswet.

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) besloot in oktober, behalve de verzorging, ook de verpleging van hulpbehoevenden per 2015 onder te brengen bij de zorgverzekeraars, in plaats van bij gemeenten. D66 en GroenLinks vrezen dat een groep mensen die nu nog wel van een pgb gebruik kunnen maken, dit straks niet meer kunnen. De verzekeraars zijn er volgens “niet happig op” om dit goed te regelen, zegt D66-Kamerlid Vera Bergkamp op Nu.nl. Zij wijst er op dat zorgverzekeraars weliswaar wel polissen aanbieden die op de pgb lijken, maar in deze polissen is er geen maximale keuzevrijheid meer.

Pgb in Zorgverzekeringswet

De partijen hopen dat Van Rijn toezegt om met de verzekeraars te praten, zodat ze het pgb komend jaar toch invoeren in voorbereiding op de veranderingen in 2015. Volgens Van Rijn blijft het pgb in de Zorgverzekeringswet verankerd met dezelfde voorwaarden. Het is volgens hem wel mogelijk dat het een andere naam krijgt.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top