ACTUEEL

Ook VGZ vergoedt euthanasie door kliniek

Zorgverzekeraar VGZ vergoedt vanaf 1 december de euthanasiezorg van de Levenseindekliniek. VGZ sloot vrijdag een contract met de kliniek en is daarmee na Menzis de tweede grote verzekeraar die standaard de euthanasiezorg van de kliniek vergoedt. Dat heeft de Levenseindekliniek laten weten.

Begin oktober uitte directeur Steven Pleiter van de kliniek nog zijn zorgen over het feit dat de euthanasiezorg moest worden betaald uit giften, schenkingen en subsidies. Pleiter is daarom blij met het contract met de zorgverzekeraar. "VGZ neemt verantwoordelijkheid voor de behoefte die er is aan de Levenseindekliniek. Daarmee wordt voorkomen dat mensen voor hun euthanasiewens afhankelijk zijn van giften en legaten", aldus de directeur.

Achmea

Van de grote verzekeraars vergoedt Achmea de euthanasiezorg van de kliniek niet en CZ doet dit alleen onder bepaalde voorwaarden.

Zorgverzekeraars die de Levenseindekliniek niet vergoeden, kunnen deze weken brieven verwachten van leden van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde met daarin een oproep euthanasie door de kliniek toch te vergoeden.

Euthanasie

De kliniek is gespecialiseerd in complexe euthanasieverzoeken. In de anderhalf jaar van haar bestaan kwamen er ruim 1100 aanvragen binnen, ongeveer 60 per maand. Dat waren vooral mensen die bij hun eigen arts tevergeefs om euthanasie vroegen. (ANP)

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Dr.

22 november 2013

Nou daar zal het wel stervensdruk worden dan.
Lekker makkelijk voor kliniekje spelen zonder enig bedrijfsrisico.
Operatie altijd geslaagd en patient altijd overleden.
VGZ leg eens uit waarom dit wel vergoeden en vele plastische chirurgie niet? Dit is toch wel de ultimate plastische eindoplossing?

Anoniem

22 november 2013

Vind het wel tof van de VGZ.. Hoe kom ik anders kosteloos van mijn zeikende schoonmoeder af? Denk dat half Nederland een zucht van verlichting slaakt.

Mol

24 november 2013

Mooi reden te meer om niet van zorgverzekeraar te wisselen.
Vorige commentaren duidelijk van mensen die voor eigen belang gaan en gevoelens van empathie ontberen.
Voor plastische chirurgie is er een vergoeding als de noodzaak daar is en dat is logisch, voor het alleen mooi willen zijn niet en dat is ook logisch.
De opmerking over schoonmoeders is onsmakelijk.

Top