Tech

‘LUMC heeft patiëntendossiers niet op orde’

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) heeft ernstige problemen met de software van het elektronisch patiëntendossier. Daardoor is het onmogelijk om een volledig dossier uitte draaien. Dat meldt de Volkskrant.

Tuchtcollege

De problemen met de software kwamen vorige week aan het licht bij een zitting van het regionaal tuchtcollege in Den Haag. Deze zaak ging over de baby Eline die na haar geboorte in coma raakte door zuurstofgebrek. Het LUMC deed er anderhalf jaar over voor het de belangrijke informatie kon leveren. In de eerste instantie kreeg in inspectie slechts een half dossier. In de zaak Eline bleek het patiëntendossier tegenstrijdige informatie te bevatten. Volgens de ouders heeft het ziekenhuis bewust gerommeld met het dossier om fouten te verdoezelen. De advocate van het ziekenhuis, Willemien Kastelein, ontkent dit en wijt dit aan een breder probleem: ernstige problemen met de software van de patiëntendossiers. Volgens Kastelein kampen andere ziekenhuizen met dezelfde problematiek. Ze komt dit tegen “in vele zaken van andere ziekenhuizen die ik voer”, zegt zij tegen de Volkskrant.

Problemen EPD

Het elektronisch patiëntendossier is “helemaal ingericht op elektronisch gebruik”, zegt een woordvoerster van het ziekenhuis in de krant. “Zodra gegevens op papier moeten worden geprint, ontstaan problemen.” De advocaat van het ziekenhuis: “De treurige werkelijkheid is dat niemand in het ziekenhuis op dit moment weet op welke knop hij moet drukken om een volledig dossier uit te draaien”.

2 Reacties

om een reactie achter te laten

Frank Conijn

25 november 2013

Met één druk op de knop het hele dossier uitdraaien, dat zal inderdaad niet gaan, dat geloof ik gerust. Maar je kunt toch gewoon elk onderdeel uitdraaien?

HuibHezemans.nl

28 november 2013

Waarom zou je al je ZIS-en ook valideren aan de hand van vooropgestelde gebruikerseisen? Gewoon lekker knopen en knutselen met voortschrijdend inzicht in één grote productieomgeving, net als al die andere evidence-based activiteiten in de zorg. Diepe zucht.
Lichtpuntje: IGZ gaat vanaf 2014 handhaven (http://bit.ly/1cPHsXV) op informatiebeveiliging (NEN7510: integriteit en continuïteit) en verantwoord in gebruik nemen van software. Conform beleidsregels (boete tot € 450.000). Zou het helpen?

Top