ACTUEEL

Smartphone arts bron van ziekenhuisinfecties

De smartphones van artsen zijn een bron van ziekenhuisinfecties. Een mobieltje dat in de spreekkamer ligt, kan de ziekenhuisbacterie MRSA bevatten of andere ziekteverwekkers verspreiden, zo blijkt uit een woensdag in Medisch Contact gepubliceerde literatuurstudie.

Zo'n acht op de tien artsen hebben een smartphone, en 57 procent van alle dokters gebruikt die tijdens het patiëntencontact om bijvoorbeeld medische informatie op te zoeken of met een collega te overleggen. ,,De smartphone wordt overal mee naartoe genomen en komt ook op plaatsen met een slechte hygiëne", stelt student-onderzoeker Stijn Voeten van het VUmc Amsterdam in het blad. "Hij wordt daarna niet gedesinfecteerd en kan dus een bron van bacteriën vormen."

Randen

Voeten vergeleek acht studies, waarin in totaal 989 smartphones onderzocht werden op bacteriën. Afhankelijk van het onderzoek bleek 42 tot 94,7 procent van de smartphones uit het ziekenhuis afkomstige bacteriën te hebben, met name aan de randen. In vijf studies ging het om resistente bacteriën: ziekmakende bacteriën zoals MRSA die niet met antibiotica te bestrijden zijn, en juist in het ziekenhuis de al zwakke patiënten extra hard kunnen treffen. Onderzoekers troffen resistente bacteriën aan op tussen de 2,8 en 31,3 procent van de onderzochte telefoons.

Smartphones weren uit de spreekkamer, zoals nu al met andere 'bacteriebronnen' als ringen en armbanden gebeurt, is volgens Voeten echter geen optie. ,,Een lastig verschil is dat de smartphone onmiskenbaar voordelen heeft, terwijl dat voor sieraden niet geldt.'' Een smartphone ontsmetten met alcohol kan echter funest zijn voor het apparaat. Voeten pleit daarom voor voldoende desinfectie, zodat een arts zijn telefoon pas aanraakt wanneer hij zijn handen heeft gewassen. Ook zou speciale beschermfolie over een telefoon kunnen helpen, zodat die wel gedesinfecteerd kan worden. (ANP)

8 Reacties

om een reactie achter te laten

Jaspers

27 november 2013

Of kies voor een "waterproof/alcohol" proof versie van een Smartphone. deze kun je "afwassen en vaak ook met alcohol afnemen.

O.a. Samsung en Nokia hebben die al

Schonck

27 november 2013

Komkommertijd?
Ben benieuwd naar de microbiologische studies van de schoenzolen van specialisten, het muntgeld in hun beurzen voor de dagelijkse lunch, en van de haarborstels en handtassen van het verplegend personeel.
Bacteriefobie scoort altijd lekker in de media.

Schonck

27 november 2013

Komkommertijd?
Ben benieuwd naar de microbiologische studies van de schoenzolen van specialisten, het muntgeld in hun beurzen voor de dagelijkse lunch, en van de haarborstels en handtassen van het verplegend personeel.
Bacteriefobie scoort altijd lekker in de media.

Anoniem

27 november 2013

Precies! Wat te denken van zitplaatsen in trams of bussen en de drukknopjes? Of pinautomaten? Of de telefoon van die leuke zuster?

Berkhout

27 november 2013

Oeps #smartphonebacteriën, wat te denken van stethoscoop? Deze week nog discussie in Zkh over nauwelijks reinigen v stethoscopen

Frank Conijn

27 november 2013

Een hoge dosis ultraviolet ontsmet ook. Als de dosis hoog genoeg is al binnen een aantal seconden, als ik me niet vergis. Men zou kunnen denken aan een 'UV-magnetron' waar voor aanvang van de dienst de spullen (telefoon, pennen, stethoscoop, etc.) in ontsmet worden.

Anoniem

28 november 2013

@ frank Conijn

SETI heeft zoiets nu geintroduceerd:
https://www.youtube.com/watch?v=DzTPIDrsY_E

nol

28 november 2013

de deurkruk van het toilet in de OK?
De knoppen van de kranen?
de toetsen van de pc?
de vaste telefoon op de ok?
alles op de kantoorplek van de ic en de verkoever?
de naden van de plafondplaten?
Hoe kan het dat er in de UK operateurs opereren zonder mondlapje en toch niet meer infecties hebben?
In de VS lopen ze met buitenschoenen op de OK zonder meer infecties?
Hoe komt het dat terwijl ik op het toilet zit van de OK ik de persoon naast mij hoor doortrekken en zonder zijn handen te wassen doorlopen de OK op ???
Masker, muts, sieraden af, speciale schoenen, maskers af, schone kleding etc etc etc, niets is bewezen, alleen de handen elke in alcohol wassen is afdoende!

Top