ACTUEEL

Ex-patiënten neuroloog Jansen doen hun verhaal

De voormalig patiënten van ex-neuroloog Ernst Jansen mogen donderdag vertellen wat de verkeerd gestelde diagnoses voor hen hebben betekend. De feitenbehandeling in deze grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis is afgerond; donderdag komen de persoonlijke verhalen. Waarschijnlijk maken vijf van de negen behandelde slachtoffers of hun nabestaanden gebruik van hun spreekrecht.

Tijdens de feitenbehandeling de afgelopen weken kwamen de verkeerde diagnoses van Jansen aan bod.

Alzheimer

De ex-neuroloog vertelde mensen tot zijn ontslag in 2003 in het Medisch Spectrum Twente (MST) dat ze bijvoorbeeld alzheimer hadden, of parkinson. Achteraf bleek dat niet zo te zijn. Deze verkeerde diagnoses hadden verregaande gevolgen, omdat bijvoorbeeld de echte kwaal niet behandeld werd. Een patiënte belandde in een rolstoel, meerderen raakten hun baan kwijt, zagen hun relatie of huwelijk stranden en kregen psychische klachten. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord.

Het is nu echter de vraag of deze foute diagnoses Jansen ook strafrechtelijk aan te rekenen zijn. Hij wordt van in totaal 21 feiten verdacht, waar een maximale gevangenisstraf van 12 jaar op staat. Dinsdag komt het Openbaar Ministerie met de eis. Waarschijnlijk volgt februari volgend jaar de uitspraak. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top