HRM

SP en D66: plan nodig voor zorgpersoneel

Bij alle veranderingen in de zorg is het zaak om het personeel niet te vergeten. De Tweede Kamerleden Renske Leijten (SP) en Vera Bergkamp (D66) vragen staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) donderdag om maatregelen.

Leijten wil dat de bewindsman een plan maakt om zo veel mogelijk ontslagen te voorkomen. "Van Rijn geeft steeds aan dat het beter kan. Er kan volgens hem nog efficiënter worden gewerkt, in het systeem zou nog lucht zitten die eruit kan. Maar er vervallen dus wel duizenden banen. Dat kan niet allebei waar zijn."

Beter voorbereiden

Bergkamp pleit ervoor personeel in de gezondheidszorg beter voor te bereiden op alle naderende veranderingen. "We weten welke kant het opgaat. Bereid mensen erop voor en geef ze zo meer kansen op een lastige arbeidsmarkt." De plannen die worden gemaakt om zorgpersoneel van werk naar werk te begeleiden, moeten breder worden opgezet en Van Rijn moet daar op aansturen, vindt zij. "De nadruk ligt nu te weinig op doorstroming. Bijvoorbeeld van beginnend verpleegkundige naar meer specialistisch of van huishoudelijke hulpen naar verzorging."

Maar als mensen straks meer zorg thuis krijgen, moet het personeel daar wel klaar voor zijn. Bergkamp: "Verpleegkundigen leveren nu bijvoorbeeld vooral in het ziekenhuis dialysezorg, maar we weten dat dat voor een deel thuis gaat gebeuren. Dat is echt een omschakeling en toch worden mensen niet opgeleid om die overstap te maken. En dat is wel nodig."

Meldpunt intimidatie

De SP wil verder dat er een meldpunt intimidatie komt. Leijten: "In ziekenhuizen, gehandicaptenzorg, jeugdzorg, thuiszorg: eigenlijk overal hoor je dat er aan een sociaal plan wordt gewerkt. Alleen dat maakt mensen al angstig." Daarbij hoort zij dat personeel ook niet meer durft te klagen als ze in een kleiner team moeten werken of als mensen die zorg nodig hebben, minder vaak kunnen douchen. "Ze zijn bang dat ze er dan als eerste uitvliegen. Medewerkers voelen zich geïntimideerd. Dat is funest."

Eerder werd al bekend dat het veld ook aandringt op aanpassingen van de plannen. De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) stuurde hierover een brandbrief naar de Kamer. De Kamer debatteert donderdag over de arbeidsmarkt in de gezondheidszorg. (ANP)

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Van Doorn

29 november 2013

Met Andere handen community is reeds gestart met de transitie op de arbeidsmarkt. Inderdaad, als de wereld verandert is het zaak je vak ook mee te ontwikkelen. Andere handen community betrekt zorgwerkers (iedereen die werkt maakt van de zorg) bij de toekomst van hun vak.

Het platform biedt zowel aan organsiaties, aan individuele zorgwerkers en aan verantwoordelijke partijen als VWS en VenVN ruimte om deelplannen te starten. Verbinden van initiatieven is een van de belangrijke veranderingen voor de toekomst. Nieuwe arrangementen, verbindend werken en ontwikkelen van zelfsturing, samenredzaamheid en rendement van samenwerking tussen formele en informele zorg. Er zijn inmiddels 3500 zorgwerkers bij dit sociaal internet betrokken, een initiatief dat tot stand is gekomen door samenwerking met Bewegingg 3.0 uit Amersfoort, Magentazorg uit Heerhugowaard , Sjaloomzorg uit Dirksland en De stichting Else.

Top