Finance

Psychische stoornissen kosten het meest

Van alle soorten ziekten geeft Nederland het meeste uit aan psychische stoornissen. In 2011 was dat 19,6 miljard euro, wat neerkomt op 22 procent van alle zorguitgaven voor zorg in dat jaar. Dat heeft het RIVM donderdag gemeld op basis van eigen onderzoek.

Volgens het RIVM komen de kosten voor hart- en vaatziekten op de tweede plek, met 8,3 miljard euro aan uitgaven in 2011. In totaal kostte de zorg en welzijn onze maatschappij dat jaar 89 miljard, zo berekende het CBS. In vergelijking met 2007 zijn de zorgkosten met 4,7 procent gestegen.

Oorzaken

Een kwart van de stijging is toe te schrijven aan vergrijzing en bevolkingsgroei door toegenomen levensverwachting. Zo'n 60 procent van de groei komt doordat er meer patiënten zijn en omdat medische technieken steeds beter worden, concludeert het RIVM.

Het gezondheidsinstituut zette ook de kosten per ziekte op een rijtje. Daarbij vallen de verstandelijke handicap en dementie uit als duurste ziekten met respectievelijk 6,8 miljard euro en 4,7 miljard euro aan uitgaven in 2011. Ook diabetes (1,6 miljard euro) en depressie (1,5 miljard euro) komen in de de top 10 duurste ziekten voor. (ANP)

4 Reacties

om een reactie achter te laten

Alberts

28 november 2013

wat een framing, 'psychische stoornissen' is een enorme verzameling van verschillende zaken, en dat samen maar 20% van alle zorgkosten?

Waarom geen artikel met als kop 'somatische ziekten kosten het meest, bijna 80% van de zorgkosten gaat naar de somatische zorg'.

Wat een broddeljournalistiek.

Peter Koopman

29 november 2013

Deze combinatie inzake ggz-brede kwalen biedt onvoldoende inzicht. Het Rivm stelt dat de zorg voor verstandelijk beperkten de grootste post is, meteen gevolgd door de zorg voor dementerenden. Daarna resteren de posten voor de diverse ggz-smalle kwalen. Blijft de vraag waarom zorg voor het lijf zoveel kost, terwijl zorg voor de geest relatief zogoedkoop is. Misschien is de verklaring dat het hoofd 10% van het lijf is en resteert na aftrek van neurologische zorg, kno-zorg, oogartsenzorg en tandartszorg de pure ggz!

Marlieke de Jonge

29 november 2013

Kan iemand me even uitleggen waar ik de grens moet trekken tussen psychische 'stoornissen' en somatische makke? In mijn dagelijkse patiënten-praktijk krijg ik dat maar niet voor elkaar.
Bijna alle sturing van lopen tot ademhalen zit bv tussen je oren.
Dit is een serieuze zaak: wil ik me als verantwoordelijk patiënt actief inzetten dan moeten dit soort onbruikbare indelingen niet meer zinloos gebruikt worden.
Ik ben het helemaal eens met de eerste reactie op dit losse flodder artikel.

Herman Groen

3 december 2013

Het "nieuwsbericht" van het RIVM inzake de zorgkosten is populistisch en onjuist. De kop van dit bericht luidt: "Zorg voor de geest kost het meest". Hiermee introduceert het RIVM logischerwijs de dualiteit: lichaam en geest.
Dan is het vanzelfsprekend de kosten van het lichaam bij elkaar op te tellen en dan blijkt: de kosten voor de geest zijn een schijntje (lees ook Heijnen in Medisch Contact). Er is kennelijk een grote behoefte bij NZa, RIVM etc. om de geest te framen en te bashen. Wanneer we kijken naar de opbrengst van de hoeder van het mentale kapitaal: de GGZ, zouden de beleidsmakers in Den Haag heel erg zuinig op ons moeten zijn. Goedkoper kan het niet De werkgevers (bij monde van de heer Wientjes) zouden ons moeten adopteren en adoreren.

Top