ACTUEEL

‘Persoonlijke verzorging hoort in Zorgverzekeringswet’

Persoonlijke verzorging hoort thuis in de Zorgverzekeringswet (ZvW). Dat stellen verschillende branche- en beroepsverenigingen in de zorg in een brief aan staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid.

Daarmee staan de zorgpartijen lijnrecht tegenover de leden van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Op vrijdag 29 november claimden zij in een resolutie persoonlijke verzorging juist als een taak voor de gemeenten.

Naar verwachting zal Alexander Rinnooy Kan op 2 december als voorzitter van de Agenda voor de Zorg namens de belangenorganisaties in de zorg een brief aan staatssecretaris Van Rijn ondertekenen, waarin brede steun wordt uitgesproken voor zijn besluit om de persoonlijke verzorging in de Zorgverzekeringswet op te nemen.

Na eerdere plannen om de gemeenten in het kader van de Wmo verantwoordelijk te maken voor persoonlijke verzorging, besloot staatssecretaris Van Rijn begin november om de zorgverzekeraars deze rol te geven. Van Rijn wil zo verzorging en verpleging in de thuissituatie in één hand. Een belangrijke rol is weg gelegd voor wijkverpleegkundigen als verbindende schakel.  

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Bommeljé

2 december 2013

Het standpunt van de VNG is goed te begrijpen daar de zorg voor mensen in de thuissituatie, met name ouderen, veelal gaat om een combinatie van huishoudelijke hulp, begeleiding en persoonlijk verzorging. In het gunstigste geval uitgevoerd door 1 thuiszorgorganisatie. Zoals het besluit er nu ligt zullen velen van deze groep ouderen te maken krijgen met de gemeente en de zorgverzekeraar om hun zorg te financieren. gezien de scheiding van functies. Hier zien veel ouderen tegen op. Het is zaak dat er een goed (wellicht geautomatiseerd) overdrachtssysteem komt tussen de gemeenten en de zorgverzekeraars om dit te laten slagen. De dialoog met de thuiszorgorganisaties moet ook gezocht worden. Je kunt namelijk en de besparing halen en complete zorg leveren door niet in functies te denken, maar in zorgbehoeften. Ik kijk uit naar de dialoog!

Top