ACTUEEL

'Tandarts maakte behandelingen niet duurder'

Tandartsen hebben niet bewust de behandelingen duurder gemaakt tijdens de proef met vrije tarieven. Deze proef werd vorig jaar voortijdig gestopt nadat de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) concludeerde dat de tarieven voor mondzorg gemiddeld met ruim 10 procent waren gestegen. Uit een onderzoek van onderzoeksbureau Milliman in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) blijkt dat dit helemaal niet het geval was, maar dat de NZa verkeerde berekeningen maakte. Volgens de berekening van het onderzoeksbureau was er alleen sprake van een inflatiecorrectie.

Met gegevens verkregen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) heeft ANT het onderzoeksbureau gevraagd om de marktscans van de NZa onder de loep te nemen. “Nu blijkt dat de NZa verkeerde tarieven van 2011 en 2012 met elkaar heeft vergeleken”, zegt Jan Willem Vaartjes, voorzitter van de ANT. Volgens hem werd bijvoorbeeld wisselend wel of geen verdoving meegenomen in het tarief van een wortelkanaalbehandeling.

Proef vrije tandartstarieven

Vorig jaar zomer bepaalde de Tweede Kamer dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) een experiment met vrije tandartstarieven moest stopzetten. De proef zou 3 jaar duren maar al na enkele maanden werd de stekker eruit getrokken. De tandartsen hanteren nu weer een systeem met vaste prijzen. “Het vroegtijdig stopzetten van deze proef heeft voor veel imagoschade gezorgd. Nu nog steeds worden tandartsen door patiënten aangesproken op het al dan niet verhogen van de prijzen”, zegt Vaartjes. Hij wil dat de NZa het eigen onderzoek nuanceert. “Zodat er een evenwichtiger beeld komt.” De ANT gaat het onderzoek aanbieden aan de NZa en ook aan minister Schippers. (ANP)

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

4 Reacties

om een reactie achter te laten

G K Mitrasing

3 december 2013

Er zijn nu 4 onderzoek die meer dan voldoende aantonen dat de NZa geen deugdelijk onderzoek heeft gedaan.
Staat heel slecht in een aankomende rechtszaak van beboete tandartsen..

Vaartjes

3 december 2013

Er is nu zeer uitgebreid een onderzoek van de NZa onder de loep genomen, waaruit blijkt dat je niet blind kan varen op de conclusies. Dit is voor de gehele zorgsector van belang.

Lees hier de managementsamenvatting: http://bit.ly/1hv3Prc

Anoniem

4 december 2013

Merkwaardig rapport.

Je kunt het oneens zijn over de aannames en vervolgens tot andere conclusies komen. Maar hier lijkt het er vooral om te gaan aan te tonen dat vooral de NZa fout is. Zonder hierbij de relativiteit van de gekozen aannames toe te lichten.

Dat wekt de indruk dat er een zekere bias in de nalayse schuilt, om het maar zacht uit te drukken.

Met andere woorden: als de NZa desondanks achter hun eigen aannames blijft staan, is er geen vuiltje aan de lucht. Achter aannames schuilen immers argumenten en standpunten. En de "a" in NZa staat nog altijd voor autoriteit, niet waar?

Leuk geprobeerd hoor.

Kuipers

4 december 2013

Dan ben ik zeker de enige die voor wat vullinkjes (3 binnen 10 minuten en bijzonder slecht gedaan) eind 2012 een absurde rekening kreeg met tarieven die méér dan het dubbele van de normale tarieven bedroegen???
Dat was bij van der Veer in Amsterdam, die van tevoren aangaf de tarieven absoluut niet te zullen verhogen. De tarieven in 2012 waren echter zó hoog dat ze zelfs boven de maximumtarieven van de zorgverzekeraar (Agis) bleken te liggen! Waardoor ik nog extra moest betalen bóvenop de 30% die ik toch al zelf betaalde volgens de polisvoorwaarden.
Pure diefstal en misbruik dus door van der Veer van die vrije tarieven. En Agis vertelde me dat ze er niets aan konden doen en ik dus gewoon al het meerdere moest betalen want de tarieven waren dat jaar nu eenmaal vrij!

#1 Mitrasing schrijft over een "aankomende rechtszaak van beboete tandartsen.." - wilt u dit uitleggen svp?
Ik zou n.l. graag weten waar die boetes voor tandartsen vandaan kwamen als zorgverzekeraars als Agis zich van de domme hielden...

Top