ACTUEEL

Terminale zorg bij Ruwaard niet in orde

De zorg voor terminale patiënten op de afdeling cardiologie in het voormalige Ruwaard van Putten ziekenhuis in Spijkenisse was niet in orde. Patiënten waren er de dupe van gebrek aan goede communicatie door cardiologen en voelden zich onveilig en onzeker over hun lot. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid na een onderzoek. De raad publiceerde dinsdag het rapport hierover.

Patiënten en familie wisten soms niet wat ze te wachten stond: herstel, verlichting van de symptomen of overlijden. Bij nabestaanden heerste soms twijfel of hun naaste was overleden door de voorgeschreven dosis morfine, meldt de onderzoeksraad.

Ook leek het bestuur van het ziekenhuis geen vat te hebben op de cardiologen, zo blijkt uit het rapport. In het ziekenhuis heerste een eilandcultuur “waarin medisch specialisten en afdelingen geen gezamenlijke visie tot stand brachten”. Na vele waarschuwingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg werd de afdeling cardiologie gesloten.

Terminale zorg

Volgens de raad geldt ook voor andere ziekenhuizen dat de zorg rond het levenseinde niet goed ontwikkeld is. Zo blijkt dat veel artsen niet weten dat ze morfine niet mogen gebruiken om de dood te bespoedigen. De onderzoeksraad geeft in het rapport als aanbeveling voor de medische sector om te investeren in kennis over terminale zorg. “Dit vereist specifieke competenties en een specifieke manier van werken.” (ANP)

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

1 Reacties

om een reactie achter te laten

nol

4 december 2013

ze volgden toen gewoon de werkwijze die in alle ziekenhuizen gebruikt werd voor terminale zorg.
Doe maar gewoon een dossieronderzoek naar de praktijk in de jaren 90 en het levert je hetzelfde op.

Top