ACTUEEL

Aafje wijst topman Van Schelven de deur

Constant van Schelven, voorzitter raad van bestuur van thuiszorgorganisatie Aafje, heeft per direct zijn werkzaamheden neergelegd. Formeel treedt hij per 1 januari 2014 af. De raad van toezicht van Aafje en Van Schelven hebben dit in onderling overleg besloten, zegt Piet Batenburg, voorzitter raad van toezicht van Aafje.

De "nieuwe grote uitdagingen" die Aafje te wachten staan vormen de aanleiding, zegt Batenburg. In een persverklaring noemt de raad de veranderende wet- en regelgeving en ingrijpende wijzigingen in de financiering van de zorg. In de visie van de toezichthouders heeft Aafje daarbij behoefte aan een “andere samenstelling van de raad van bestuur”. Batenburg noemt de organisatie die Aafje nu is 'het bouwwerk van Van Schelven'. Van Schelven was sinds 1996 bestuursvoorzitter van thuiszorgorganisatie Aafje en haar rechtsvoorgangers. "Dit bouwwerk moet worden afgebroken en opnieuw worden opgebouwd", zegt Batenburg. "We kunnen dit niet van hem als bouwmeester verwachten. Het waren toen andere tijden, een andere financiële situatie en andere omstandigheden."

Vertrekregeling

Van Schelven kan juridisch volledig aanspraak maken op een vertrekregeling zoals door de toenmalige raad van toezicht contractueel met hem is overeengekomen. Het uit 1996 daterende contract valt onder het overgangsrecht van de Wet Normering Topinkomens (WNT) en kan juridisch gezien door de huidige raad van toezicht niet worden opengebroken, zegtBatenburg. Van Schelven heeft echter gehoor gegeven aan het verzoek van de raad van toezicht "om af te zien van een deel van deze regeling”. Dit “in de geest van de huidige maatschappelijke normen”. Van Schelven ziet af van de herplaatsingperiode van één jaar en een opzegtermijn van een half jaar. "Zou hij hier gebruik van hebben gemaakt, dan zou hij anderhalf jaar volledig doorbetaald moeten worden", licht Batenburg toe. Van Schelven maakt wel gebruik van "de destijds contractueel vastgelegde, sectorale wachtgeldregeling".

Waargenomen

De raad van toezicht start binnenkort de werving van een nieuwe bestuurder die samen met Evelyn Lindeman de nieuwe raad van bestuur zal vormen. De taken van Van Schelven worden tijdelijk waargenomen door Lindeman.

------

Hoe houdbaar is de top van de Nederlandse zorg? Kom naar het Skipr 99 event

U bent niet te oud. En ook niet te jong. U bent op uw plek in Skipr generaties; een spetterende live talkshow tijdens het Skipr 99 event op woensdag 18 december 2013. Voor het eerst staan tijdens het Skipr 99 event de masterclasses financiën, innovatiestrategie en governance het menu. Meld u vandaag nog aan voor één van de masterclasses en de Skipr 99 talkshow.

 

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top