ACTUEEL

VWS: Zorginstelling kan arts direct schorsen

Zorginstellingen mogen voortaan nadat er een klacht is ingediend direct tijdelijk schorsen. Dat maakt VWS bekend naar aanleiding van het advies ‘Verantwoordelijkheid nemen voor kwaliteit’ van voorzitter Johan Legemaate van de Vereniging voor Gezondheidsrecht (VGR). Minister Ab Klink wil deze mogelijkheid vastleggen in de wet.

Voorlopige voorzieningen

Volgens VWS schept de regeling meer duidelijkheid voor patiënten over beperkingen die artsen opgelegd krijgen. Nu werkt een arts door tot het tuchtcollege een uitspraak doet. VWS wil het wettelijk mogelijk maken dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na een klacht onmiddellijk een voorlopige voorziening kan treffen. Een tijdelijke schorsing kan gebruikt worden bij het vermoeden dat het functioneren van de arts een individueel of algemeen belang schaadt.

Band bestuurder en professional

Legemaate adviseert verder om aandacht te besteden aan de relatie tussen de bestuurders en medische professionals. In de Wet Cliëntenrechten Zorgsector (WCZ) staat dat in iedere raad van bestuur een kwaliteitsfunctionaris moet zitten. Ook moet iedere zorgprofessional verantwoording afleggen aan het bestuur. VWS:  “Het openbaar maken van beroepsbeperkingen van slecht functionerende artsen en andere medici sluit aan op het beter beschermen van patiëntenrechten.” Het ministerie werkt al aan een zwarte lijst voor medisch personeel. Klink hoopt de lijst ook op Europees niveau te kunnen invoeren.

Minister Ab Klink heeft het advies vrijdag 24 juli aan de tweede kamer aangeboden. Het advies is opgesteld naar aanleiding van de omstreden neuroloog van het Medisch Spectrum Twente.

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top